Oazu Nantoi | R. Moldova este vulnerabilă în fața amenințărilor ruse atât timp cât Putin nu renunță la planul său de a distruge Ucraina ca națiune

  • 19 Ianuarie 2023 13:58
Oazu Nantoi | R. Moldova este vulnerabilă în fața amenințărilor ruse atât timp cât Putin nu renunță la planul său de a distruge Ucraina ca națiune

Republica Moldova este vulnerabilă în fața amenințărilor ruse atât timp cât președintele rus Vladimir Putin nu renunță la planul său de a distruge Ucraina ca națiune, este de părere deputatul Oazu Nantoi. El a vorbit astăzi, 19 ianuarie, în cadrul emisiunii „DOSAR TRANSNISTREAN” de la Radio Chișinău și despre importanța schimbării discursului în societatea civilă vizavi de statutul de neutralitate al Rep. Moldova și combaterea clișeelor impuse de propaganda rusă vizavi de aderarea la NATO.

Numai înfrângerea politico-militară a regimului lui Putin în războiul din Ucraina poate oferi o siguranță Rep. Moldova, în rest riscurile de extindere a războiului sunt permanente. În pofida acestor grave amenințări din partea Moscovei, securitatea Rep. Moldova nu reprezintă un subiect de dezbatere pentru societatea moldovenească, susține deputatul Oazu Nantoi, membru al Comisiei securitate și apărare.

„La noi în societate nu ne gândim la modul serios cum să ne asigurăm securitatea națională, care ar putea fi instrumentele și cum să procedăm. Nu vorbesc despre starea Armatei Naționale,  pe care am moștenit-o. Atât timp cât regimul lui Putin nu renunță la ideea de a nimic statul ucrainean, Putin tratează pe proprii cetățeni ca și carne de tun, ne mai vorbind despre crimele împotriva umanități și crimele de război comise de armata rusă în Ucraina, atât timp cât regimul lui Putin nu este învins, riscurile  există. În 2014 ne uitam la situația în jurul Odessei, la proiectul Novorossia, la pretinsul referendum din 2 februarie 2014, realizat cu implicarea plenară a lui Igor Dona și a Irinei Vlah, la proiectul „republicii Bugeac”. Nu am tras concluziile. Ne-am cufundat în mizeria statului captiv și acum stăm iarăși ca frunza pe apă și ne uităm la ceea ce se întâmplă pe linia frontului”, a spus Nantoi.

În aceste condiții, este nevoie de o combatere a clișeelor impuse de propaganda rusă așa încât societatea să înțeleagă, pe de o parte,  paradoxurile legate de statutul de neutralitate, iar pe de alta, avantajele integrării Rep. Moldova la NATO, susține Oazu Nantoi.

„Dacă noi considerăm că Rep. Moldova trebuie să rămână o țară neutră, haideți să răspundem la întrebarea ce e cu neutralitatea și trupele rusești pe teritoriul nostru.  Și în al doilea rând, cum trebuie să arate potențialul militar al Rep. Moldova pentru ca neutralitatea ei să fie respectată de Federația Rusă. Bugetul militar anual al Elveției depășește cinci miliarde de dolari.  Sau noi totuși renunțăm la clișeele acestea impuse de propaganda rusească legate de Alianța Nord Atlantică  și încercăm să vedem dar poate acolo e mai ieftin și mai sigur să te simți sigur, scuzați tautologia. Deoarece, în opinia mea, dacă în 2004 Lituania, Letonia și Estonia n-ar fi devenit concomitent nu doar membre UE dar și membre NATO, aceste țări astăzi nu ar fi existat”, a declarat deputatul.

Puțin peste 22 la sută din respondenți sunt pentru aderarea Rep. Moldova la NATO, arată datele celui mai recent Barometru Socio-Politic, realizat la sfârșitul lunii noiembrie trecut, de mai multe organizații de pe ambele maluri ale Prutului.

Întrebată despre perspectiva aderării la NATO a Rep. Moldova, în cadrul unei conferințe la Forumul Economic Mondial de la DAVOS, președinta Maia Sandu a menționat că discuțiile și decizia de aderare trebuie să se bucure de sprijinul popular.

Șefa statului a mai spus că războiul din Ucraina a generat discuții serioase la nivel înalt la Chișinău cu privire la asigurarea securității naționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău