Oazu Nantoi: noi suntem conștienți de faptul că astăzi ucrainenii care luptă pe liniile frontului ne apără și pe noi, cei din Republica Moldova
-
10 Noiembrie 2023 14:33
Această agresiune constituie o provocare la adresa lumii civilizate, la adresa democrației pe continentul european, la adresa păcii pe continentul european cel puțin, a declarat deputatul PAS, Oazu Nantoi, la Conferința internațională "Ziua Limbii Ucrainene în România", desfășurată joi la București, relatează Agerpres.
"Consider că trebuie să facem tot ce ne este în putere pentru a ajuta Ucraina să învingă, deoarece doar înfrângerea politică și militară a regimului Putin poate să ne ofere nouă (...) garanțiile viitorului, atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova, deoarece noi suntem conștienți de faptul că astăzi ucrainenii care luptă pe liniile frontului ne apără și pe noi, cei din Republica Moldova", a mai menționat deputatul Nantoi Oazu.
În opinia sa, securitatea regională și asistența acordată poporului și statului ucrainean reprezintă o "prioritate absolută".
Oameni politici și de cultură, participanți la Conferința internațională "Ziua Limbii Ucrainene în România", desfășurată joi la București, au condamnat agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei și au subliniat că aceasta reprezintă o provocare la adresa lumii civilizate, la adresa democrației și păcii pe continentul european.
Organizat de Uniunea Ucrainenilor din România, evenimentul, aflat la a V-a ediție, a reunit reprezentanți ai Parlamentului României, ai Radei Supreme a Ucrainei, ai administrațiilor publice locale din România și Ucraina, ai Ambasadei Ucrainei în România, precum și ai Congresului Mondial al Ucrainenilor, ai Congresului European al Ucrainenilor, ai Asociației pentru legăturile cu ucrainenii din afara granițelor Ucrainei (Asociația "Ucraina - Lumea"), reprezentanți ai mediului academic din România și Ucraina.
Și parlamentarul român Varujan Pambuccian a evidențiat că sprijinul acordat Ucrainei constituie o susținere a drepturilor omului.
"Nu suntem susținători ai Ucrainei pentru că este la modă, (...) ci pentru că susținem drepturile omului, drepturile popoarelor la autodeterminare, pentru că susținem normalitatea unui stat în fața unui imperiu agresor", a punctat Varujan Pambuccian.
La rândul său, deputatul Ioan Vulpescu a salutat faptul că formațiunile politice din România au avut "o voce unanimă" de sprijin față de Ucraina.
El a subliniat că "Ziua Limbii Ucrainene" constituie un moment important pentru a "recunoaște și a evidenția importanța diversității culturale și lingvistice" și o ocazie de a reflecta despre cum poate fi îmbunătățită protecția drepturilor lingvistice și culturale ca "element de coeziune socială" și "respect între comunități".
Ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk, a apreciat în discursul său sprijinul acordat de România și de poporul român ucrainenilor care au fugit din calea războiului.
Diplomatul a subliniat că toate statele care "au grijă de dreptul internațional" trebuie să facă tot posibilul să ajute Ucraina.