Oamenii lui Putin: ucigași, spioni și infractori (Revista presei)

  • 07 August 10:16
Oamenii lui Putin: ucigași, spioni și infractori (Revista presei)

Oamenii lui Putin: ucigași, spioni și infractori, titlul editorialului lui Iulian Chifu publicat de Deschide.md. Analistul scrie că săptămâna trecută a avut loc între Rusia și Occident un schimb de prizonieri fără precedent, un amestec de cauze politice și spionaj, inedit nu numai în raport cu acest tip de schimburi minuțios negociate diplomatic, ci chiar în raport cu cele petrecute în timpul Războiului Rece, cu Uniunea Sovietică în prim plan, transmite Radio Chișinău.

Prin natura celor schimbați, mai puțin numeroși, mai exact jumătate dintre cei livrați la schimb, Rusia pare să fi pierdut în schimb, dar și prin asocierea cu acuzația constantă că este un stat mafiot, un stat criminal care a repatriat doar infractori. Potrivit lui Iulian Chifu, în fapt, avem, aparent, un câștig reciproc, bazat pe propriile valori ale fiecărei părți: Putin recuperează “patrioți” și expulzează “trădători și disidenți”. Biden și Occidentul recuperează disidenți și luptători pentru libertate și democrație plus un număr de americani inocenți. Pentru Occident, criminalii în Rusia se confundă cu serviciile și statul, și acest fapt probează utilizarea instrumentelor hibride de această factură. Dar, totuși, ceea ce știm este doar vârful icebergului. După editorialist, schimbul demonstrează clar că și SUA are nevoie de aliați. Nu exista schimbul fără integrarea/coordonarea multor aliați ca participanți sau mediatori/facilitatori (vezi Turcia). Nu toți au avut de câștigat individual. Doar împreună au avut câștig de cauză. Pentru valorile comune împărtășite.

Moscova se răzbună pe Chișinău: a expulzat un diplomat din Rusia, titrează Adevărul Moldova. Un reprezentant al Ambasadei Rep. Moldova în Rusia a fost declarat persona non-grata, fiind expulzat de pe teritoriul Federației Ruse. Astfel, Moscova a răspuns deciziei Chișinăului privind expulzarea dimplomatul rus, care ar fi racolat doi funcționari moldoveni pentru a-i livra informații secrete. De cealaltă parte, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău și-a exprimat „regretul față de această decizie, neîntemeiată în raport cu prevederile Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice”. Hotârârea Moscovei vine la câteva zile după cea a Chișinăului cu privire la diplomatul rus, care ar fi racolat doi funcționari moldoveni pentru a-i livra informații secrete.

Mold-Street observă că la un an și ceva de la intrarea în procedură accelerată de restructurare a companiei Air Moldova, nu a fost încă întocmit și prezentat de către administratorul provizoriu tabelul de creanțe pentru ședința de validare a acestora de către instanța de insolvabilitate.

De vină sunt o serie de litigii inițiate de o parte din creditorii Air Moldova, atât privind recuzarea judecătorului Judecătoriei Chișinău, sediul Central, Alexandru Ceban, strămutarea cauzei civile la cererea introductivă înaintată de companie privind intentarea procedurii accelerate de restructurare, către o altă instanță de același grad, cât și din cauză că magistratul Ceban Alexandru s-a aflat în concediu medical și ulterior în concediul anual de odihnă.

ZDG publică o Analiză Promo-LEX: Care au fost domeniile vizate cel mai des de inițiativele legislative în sesiunea de primăvară. Conform analizei publicate de Asociația Promo-LEX, în sesiunea parlamentară de primăvară, care s-a încheiat în data de 31 iulie, cele mai multe proiecte de acte normative care au fost supuse votului au venit din partea Guvernului. O bună parte din actele dezbătute au avut drept autori deputații din Parlament, iar o parte au venit și din partea președintei R. Moldova.

Astfel, din numărul total de proiecte (292) care au fost supuse votului, în sesiunea de primăvară, 55 la sută au venit de la Guvern. Din partea deputaților, au fost puse în discuție 36% din totalul proiectelor de lege dezbătute, iar din partea Președinției – 9%.

În sesiunea de toamnă 2023, când au fost supuse votului 313 proiecte, la fel, 55% au fost înaintate de Guvern, fiind urmat de inițiativele deputaților în proporție de 33% și Președinției cu 12%. În sesiunea de primăvară 2024, deputații s-au întrunit în 20 ședințe, iar în sesiunea de toamnă 2023 – în 14 de ședințe.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:3,6 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău