Oamenii de știință au descoperit un continent ascuns timp de 375 de ani

  • 06 Aprilie 2023 11:13
Oamenii de știință au descoperit un continent ascuns timp de 375 de ani

Oamenii de știință au descoperit un continent care s-a ascuns chiar sub nasul tuturor timp de aproape 375 de ani, scrie descopera.ro.

Din punct de vedere istoric, cercetătorii au speculat mereu în privința unui continent numit Zealandia sau Te Riu-a-Māui în limba Māori.

Potrivit cercetătorilor, Zealandia acoperă o suprafață de 4,9 milioane de kilometri pătrați, adică de șase ori cât Madagascar. A făcut parte din supercontinentul Gondwana, care a inclus cândva mare parte din Antarctica de Vest și Australia de Est, în urmă cu peste 500 de milioane de ani.

Studiul care descrie continentul ascuns al Pământului a fost publicat în jurnalul GSA Today.

Geologii au descoperit continentul abia în 2017

Ar fi fost descoperit pentru prima dată în 1642 de navigatorul și comerciantul olandez Abel Tasman, care era disperat să găsească „Marele Continent Sudic”.

În ciuda faptului că nu a reușit să dea de pământ nou, navigatorul a întâlnit civilizația Māori. Deși localnicii nu au fost încântați de sosirea lui, aceștia i-au oferit informații valoroase despre teritoriul înconjurător, inclusiv despre existența unei întinderi vaste înspre est.

Abia în 2017, geologii au descoperit continentul care s-a ascuns chiar sub nasul tuturor atât de mult timp.

Zealandia a început să se desprindă de Gondwana din motive necunoscute

Oamenii de știință au căzut de acord cu privire la existența continentului Zealandia, care a început să se desprindă de Gondwana din motive pe care cercetătorii încă încearcă să le înțeleagă.

Mare parte din continentul descoperit recent este sub apă și a fost folosit drept exemplu de geologii de la Crown Research Institute din Noua Zeelandă pentru a evidenția cum ceva „foarte evident” poate necesita mult timp pentru a fi descoperit.

„Este un proces pe care nu îl înțelegem în totalitate deocamdată, faptul că Zealandia a început să se desprindă”, a explicat Andy Tulloch, citat de BBC.

Colegul său Nick Mortimer, cel care a coordonat studiul, a glumit că „este destul de mișto” înainte să explice că „dacă te gândești mai bine, fiecare continent de pe planetă are diferite țări, dar sunt doar trei teritorii pe Zealandia”.

Un alt mister care nedumerește cercetătorii este forma continentului Zealandia.

Mai avem încă multe de aflat despre planeta noastră

„Dacă observăm harta geologică a Noii Zeelande, două aspecte ne atrag atenția. Unul este Falia Alpină, o graniță de-a lungul Insulei de Sud care este atât de semnificativă încât poate fi văzută din spațiu”, a explicat Rupert Sutherland, profesor de geofizică și tectonică la Universitatea Victoria din Wellington, Noua Zeelandă.

Al doilea este faptul că geologia Noii Zeelande este ușor curbată. Ambele sunt traversate de o linie orizontală, care evidențiază locul în care plăcile tectonice ale Pacificului și cele australiene se întâlnesc. O explicație ar fi că plăcile tectonice s-au deplasat, iar cumva forma lor a fost deformată. Însă cum și când s-a întâmplat asta rămâne un mister.

„Există diverse interpretări, însă este un aspect în mare parte necunoscut”, a precizat Tulloch.

Chiar și așa, al optulea continent al lumii dovedește că, după aproape 400 de ani de la expediția lui Tasman, mai avem încă multe de aflat despre planeta noastră.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău