Oamenii de știință au descoperit 100 de tulpini bacteriene noi în trunchiurile unor copaci fosilizați, în urmă cu 60.000 de ani

  • 08 Aprilie 2020 11:00
Oamenii de știință au descoperit 100 de tulpini bacteriene noi în trunchiurile unor copaci fosilizați, în urmă cu 60.000 de ani

Oamenii de știință au descoperit, pe malurile unui râu din apropierea Golfului Mexic, trunchiuri de chiparoși fosilizați, în urmă cu 60.000 de ani, scrie CNN, preluat de Digi24.

În 2004, uraganul Ivan a lovit coasta golfului, măturând sedimentele care îngropau de atât de multă vreme arborii. De atunci, locul a fost vizitat de mai multe echipe de cercetători, inclusiv de oamenii de știință de la Universitatea Northeastern și Universitatea din Utah.

Aceștia au studiat bucăți de lemn care, în ciuda vechimii de 60.000 de ani, a fost extrem de bine conservat în absența oxigenului care să îl descompună.

„Am reușit să izolăm bacteriile și să obținem câteva cu care nu am mai lucrat până acum”, a declarat pentru CNN Margo Haygood, profesor în domeniul chimiei medicinale la Universitatea din Utah. Viermii din lemnul vechi de 60.000 de ani au produs 100 de tulpini de bacterii, dintre care 12 sunt supuse în prezent testelor ADN, scrie Mediafax. Pe baza rezultatelor va putea fi evaluat potențialul acestora de a permite dezvoltarea unor noi tratamente medicale. Având experiențe anterioare pozitive cu astfel de bacterii, cercetătorii sunt optimiști cu privire la noile tulpini.

Pe lângă utilizarea bacteriilor în domeniul farmaceutic și medical, oamenii de știință vor studia noile probe pentru a testa eventuala lor aplicabilitate și în alte industrii, precum cele textile, alimentare, furajere, dar și pentru obținerea de noi combustibili.

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău