OAMENII CETĂȚII | Vladimir Beșleagă: Cea mai mare libertate obținută după căderea Uniunii Sovietice a fost libertatea de gândire. Renașterea noastră a fost lingvistică, pentru că prima libertate a omului este libertatea gândirii și a cuvântului
-
08 Februarie 2022 15:38
Mișcarea de Renaștere Națională, tensiunile la granița cu Ucraina, cele mai mari regrete dar și câștiguri în cei 30 de ani de independență sunt subiectele abordate de scriitorul, eseistul, jurnalistul și deputatul în primul Parlament al Rep. Moldova, Vladimir Beșleagă, într-un interviu realizat de Ina Guțu.
”Primul Parlament din 90 a fost unul reformator, democratic și cu direcție românească. El a funcționat un an și jumătate. Cât s-au adoptat legi cum sunt simbolica de stat, imnul, stema. Când s-a trecut la reforme fundamentale ca cea funciară, la privatizare - s-a oprit. Și primul Parlament care a avut cele mai bune intenții a fost dizolvat. Tocmai de aceea au și demisionat cei patru în frunte cu Alexandru Moșanu și Ion Hadârcă. Parlamentul lucra în gol. Pro-moscoviții au organizat o mișcare din interior. La început au fost 60 de deputați pentru autodizolvare, după care s-au mai adăugat alții 60, după care majoritatea și s-a dizolvat. De atunci interesul național a fost dirijat de Moscova și s-a ajuns la marea rușine care a fost Dodon. Singura reformă mare pe care a reușit să o promoveze, să o legitimeze primul Parlament a fost obținerea cetățeniei române. Prin cetățenia română s-a făcut Reunirea, Reîntregirea și libertatea de mișcare.”
Independența a fost un vis și a devenit un vis, iar în cei 30 de ani a fost mai mult o formalitate, este de părere scriitorul nonagenar Vladimir Beșleagă: ”De ce a fost doar o formalitate? Există o carte a Eugeniei Bulat care a scris despre Mișcarea de renaștere națională în raionul ei, Călărași. Și în cartea aceea a redat ce a scris Ion Ungureanu. El a scris următoarele: ce fel de independență este asta dacă biserica din Moldova este subordonată Patriarhiei ruse, dacă Rep. Moldova nu are gaze și energie decât de la ruși, dacă Rep. Moldova nu și-a refăcut încă ecartamentul, căile ferate, pe dimensiunile Europei. Dar și mai trist, că în 2009 a fost ars actul original al Declarației de Independență. Special a fost ars.”
Cea mai mare libertate care a fost obținută, însă, după căderea Uniunii Sovietice a fost libertatea de gândire, susține Vladimir Beșleagă: „Politica e politică și nu depinde atât de noi dar de raportul dintre marile puteri ale lumii. Eu ziceam că revoluția noastră, Renașterea noastră a fost lingvistică. A fost genială. Pentru că prima libertate a omului este libertatea gândirii și a cuvântului. Asta noi am căpătat. Pentru că înainte de asta limba noastră maternă era ostracizată, blamată, era ridiculizată. Acum, însă, când asculți la radio cum vorbește populația simplă, este o frumusețe. Așa de bine s-a dezvoltat”.
Emisiunea Oamenii Cetății poate fi ascultată în fiecare zi de sâmbătă, de la ora 15.00, și marți după știrile de la ora 20.00, la Radio Chișinău.