OAMENII CETĂȚII | Regizoarea și jurnalista de mediu Lucia Tăut: Pe munte îți dai seama de valoarea lucrurilor mărunte, nu mai ignori simplitatea

  • 16 Iulie 2022 09:58
0%
00:00:00
00:00:00

Îndrăgostită iremediabil de natură, de călătorii și de tot ce este autentic, regizoarea Lucia Tăut, jurnalista de mediu și de turism, de câțiva ani din dragoste pentru oamenii frumoși și poveștile lor de viață s-a reprofilat în documentaristă. Ultimul său film ”Maluri” a obținut mai multe premii internaționale la importante Festivaluri de Film din Canada, Italia, printre care premiul pentru cel mai bun documentar și cea mai bună scenografie.

Anul trecut Lucia Tăut a  urcat pe Vârful Mera din Himalaia, expediție care s-a lăsat cu multe lecții de viață:

”Nu am ajuns chiar pe Vârful Mera. Mi-au mai rămas vreo 200 de metri. Urcarea a fost foarte și foarte dificilă. O experiență pe care trebuie cu adevărat să fii îndrăgostit de munte ca să o trăiești și să nu regreți că ai făcut anumite eforturi. Desigur, muntele te schimbă și îți dă foarte multe lecții de viață, care te rotesc la 360 de grade. Nu cred că există cineva care să se întoarcă din Himalaia la fel, să nu fie schimbat, nu doar fizic, că da, pierzi câteva multe kilograme în astfel de drumeții, însă viziunea ta față de lume, de tot ce te înconjoară, se schimbă. Cel puțin la mine a avut acest efect. Ești conștient că în orice clipă te poate paște un pericol.  Noi am avut cinci zile în care am fost lipsiți de orice conexiune cu civilizația. Am trăit în corturi la minus cinci, minus șapte grade. Au fost câteva zile în care îți era dor să ai o cană de apă caldă peste corp. Și acea emoție pe care am trăit-o la coborâre, la prima căsuță și am intrat în baie. Și baia era o căldare cu apă caldă și o cană. Acesta era primul duș. Nu vă pot reda emoțiile care m-au încercat. Îți dai seama cât de importante sunt lucrurile minore. Le dai valoare, nu mai ignori simplitatea. Așa că acum când sunt în fața unei situații mai dificile sau stresante încerc să văd lucrurile pozitive din acele situații. ”

Întreaga călătorie pe Vârful Mera a fost una de neuitat pentru Lucia care a venit și cu câteva recomandări pentru cei care doresc să pornească într-o astfel de aventură.

”Am avut de trecut un pasaj, o trecere unde trebuia să folosim funii, ghearele de pisică cu care se merge pe gheață, să nu aluneci. Atunci cred că au fost câteva momente în care îți dai seama că dacă nu faci ceva corect, viața ta e în pericol la o altitudine de peste 5.600 de metri. 

Se zice că muntele nu iartă greșelile. Asta e prima lecție pe care trebuie să o înveți, responsabilitatea. Trebuie să te pregătești. Dacă îți place muntele și dacă îți plac drumețiile atunci te pornești în astfel de călătorii. Dacă nu, stai acasă. Evident, trebuie să te pregătești și fizic pentru că ai nevoie de multă energie și trebuie să fiii rezistent la călătorii de lungă durată pentru că în Himalaia nu pre sunt drumuri pe care să mergi cu mașina. Să ai o încălțăminte foarte comodă.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău