OAMENII CETĂȚII| MARIA MOCANU: Nu e necesar să fii un artist mare, este necesar să fii un artist autentic / AUDIO
-
09 Aprilie 2022 10:19
„Nu e necesar să fii un artist mare, este necesar să fii un artist autentic, adevărat, original. În sensul acesta un cântec autentic este un cântec luat de la vatră, înregistrat, apoi reînregistrat în studio. Un artist autentic înseamnă un artist adevărat”, este de părere interpreta de muzică folk și de muzică populară Maria Mocanu, invitata emisiunii ”Oamenii Cetății”.
Este una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică folk și de muzică populară din Rep. Moldova. A cucerit publicul cu vocea și cu chitara ei. În anii Mișcării de Eliberare și Renaștere Națională a stat pe baricade alături de poeții și scriitorii din Republica Moldova, cântând melodii patriotice și militând pentru revenirea la valorile naționale românești.
Fiecare melodie pe care o cântă are o istorie interesantă în spate. Una dintre cele mai frumoase melodii din repertoriul ei, mărturisește interpreta Maria Mocanu, este semnată de Grigore Vieru, ”De n-ai fi tu iubire”: ”Eu compusesem melodia și l-am rugat pe Grigore Vieru să îmi scrie niște versuri. Și el mi-a zis să compun niște versuri ca să vadă cum se încadrează în piciorul de vers. Eu auzisem de la colegi că Vieru face cântece foarte frumoase dar necesită foarte mult timp. Dar, surprinzător, în câteva zile a și scris versurile. Sunt absolut splendide. În tot cântecul sunt niște maxime extraordinar de frumoase. M-a chemat peste câteva zile și mi-a zis: - „Maria, eu am compus versurile, dar va trebui să îți iei chitara și să vii mâine dimineața la mine acasă pentru că va veni televiziunea și vrea să facă un reportaj, iar tu trebuie să cânți acest cântec”. Într-o seară a trebuit să-l repet, să învăț toate versurile și să-l cânt a doua zi. A fost bine. A venit doamna redactor și a făcut reportajul. Versurile au fost fundamentale, extraordinare. Cred că sunt cele mai frumoase versuri pe care le-am cântat vreodată:
” Uneori viața o povară-mi pare
Care numai chinuri datu-mi-a.
De tine mă agăț cu-înfiorare,
Iubirea mea!
În zadar tu, Doamne, erai meșter mare,
Flori zidind și fagure, și stea.
De nu creai în sfânta Ta lucrare
Și dragostea! ”
Maria Mocanu a cântat melodii nu doar din creația lui Grigore Vieru, dar și din creația altor mari poeți, luptători pentru cauza națională precum Ion Vatamanu, Leonida Lari, Ion Hadârcă, Nicolae Dabija, Arcadie Suceveanu.
La 30 de ani de la evenimentele și Adunările Naționale și Mișcarea de Renaștere Națională, artista Maria Mocanu speră că această guvernare va rezolva mai multe probleme ale R. Moldova: ”N-aș zice că mă uit cu regret la ceea ce s-a întâmplat. Nu a fost nimic degeaba. Dar niște rezerve aș avea, am fi putut obține mai mult. Dar s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Au fost la conducere cei care au fost. Nu întotdeauna au fost cu sufletul deschis pentru restructurări și asta și-a pus amprenta. Noi am sperat la mai mult. Sperăm că se vor rezolva lucrurile acum cu această guvernare nouă, deși i-a lovit și pandemia și criza gazelor și războiul și refugiații. Îi compătimesc din toată inima”.
Maria Mocanu, interpretă de muzică folk și de muzică populară, recent decorată de către Ministerul Culturii cu premiul ”Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media”, este realizatoarea emisiunii ”Dor de izvor” de la Radio Chișinău.
De-a lungul carierei sale, Maria Mocanu a desfășurat o activitate multiplă: pedagogică, științifică, artistică și jurnalistică. În calitate de cercetătoare științifică, a efectuat expediții folclorice în țară și în străinătate. A editat cărțile „Giurgiulești. Monografie etnofolclorică”, „Lin-pelin, culegere de folclor”, „Interviuri în Do major”, „Colinde din sudul Basarabiei”, ”Cum să rușinezi moartea”.