OAMENII CETĂȚII | Lucia Argint despre Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”: „Nu există o altă școală care ar putea să concureze la capitolul personalități și realizări”

  • 14 Martie 2024 18:04
0%
00:00:00
00:00:00

Cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la înființarea școlii, cunoscută în timp ca Liceul Nr.1 de fete, Liceul de fete „Regina Maria”, Școala medie nr.1 și, în prezent, Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” va avea loc o expoziție la Palatul Național „Nicolae Sulac” ce va cuprinde file de istorie a instituției. Inițiatoarea acestei idei este profesoara de istorie, Lucia Argint, invitata în cadrul emisiunii „Oamenii Cetății”.

„Am lansat ideea și m-am bucurat foarte mult că atât directoarea instituției, Natalia Bulat, cât și colegele de la catedra de istorie au acceptat acest lucru. Am fost susținuți și de Institutul Cultural Român din Chișinău, pe această cale vreau să mulțumesc Monicăi Babuc care a văzut necesitatea și perspectiva expoziției”, a spus Lucia Argint.

Lucia Argint subliniază că în Rep. Moldova nu există o altă școală care ar putea să concureze la capitolul personalități, discipoli, realizări, lecții, absolvenți cu nume de rezonanță în numeroase domenii de activitate. „Chiar și actualul ministru al Culturii, Sergiu Prodan, va fi invitat. El este fostul absolvent al Școlii Nr.1 din orașul Chișinău”.

În cadrul expoziției, „școala vine să demonstreze ce a ascuns în șopron până acum”. Astfel, vor fi expuse panouri cu informație ilustrativă, care va face cunoștință publicului cu pagini necunoscute, dar inedite din istoria instituției, inclusiv pagini din istoria orașului Chișinău   reflectate prin istoria școlii.

„De exemplu, vizitatorii vor avea ocazia să afle cum a afectat Războiul II Mondial destinele elevelor Liceului „Regina Maria”. În paralel, este prezentat destinul fetelor care au fost deportate în anul 1941, printre care scriitoarea Sanda Lesnea, absolventă, care are ce spune, dar și multe alte destine care au fost marcate de regimul totalitar, alături de soarta fetelor evreice, care au învățat la această școală în perioada războiului și care, de asemenea, au suferit pe seama conflgrației mondiale și a regimului nazist. Sau anul 1949 când absolventele Școlii Nr. 1 de fete în rochițe albe venind de la balul de absolvire al acesti școli au fost scoase din căminul școlii și duse la Gara Feroviară pentru a fi urcate în aceste vagoane în care se transportau vitele cornute mari. Au fost trimise în Kazahstan, spre Siberia, fără părinți, învinuite de faptul că ele fac parte din familia chiaburilor, considerați dușmani ai poporului. Asta reflectă o pagină foarte dramatică și tragică a poporului nostru”, a povestit profesoara.

În calitate de inițiatoare, Lucia Argint și-a exprimat speranța ca sala să fie vizitată, de rând cu absolvenții și cu elevii actuali, de către oaspeți care ar vrea să cunoască lucruri noi și care să susțină educația și învățământul autohton al cărui exponent este această școală.

Amintim că, în perioada 15-25 martie la Chișinău va putea fi vizitată expoziția „Instituția Publică Liceul Teoretic Gheorghe Asachi – File de Istorie 1864 – 2024”.

Vernisajul va avea loc vineri, 15 martie, ora 13.00, în incinta Palatului Național „Nicolae Sulac” din Chișinău. Ulterior, expoziția va putea fi vizitată la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Instituția Publică Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:4,63 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău