OAMENII CETĂȚII | Ion Varta despre 28 iunie 1940: Ce eliberare, când este vorba despre aproximativ un milion de victime? A fost un genocid în toată legea

  • 03 Iulie 2019 17:55
0%
00:00:00
00:00:00

Istoricul Ion Varta susține că, în urma ocupației din 28 iunie 1940, autoritățile sovietice au făcut un milion de victime în Basarabia, prin înfometare, asasinări, deportări, arestări, muncă forțată, impozitări etc.

„Din păcate, o parte din cetățeni au rămas în prizonieratul propagandei sovietice care a făcut ravagii în mentalul nostru colectiv, ne-a inoculat idei absolut aberante, iar unii continuă să debiteze cu nerușinare aceste monstruozități. Care eliberare, când este vorba de peste un milion de victime în rândul locuitorilor fostei RSSM. Un scurt martirologiu: circa 400 de mii de oameni au fost victime ale foametei organizate, cifra este una șocantă, întrucât RSSM în debutul acelui flagel cumplit avea un milion și 800 de locuitori. O rată mai mare a mortalității n-a fost înregistrată nici în timpul Holodomorului din Ucraina. Ucrainenii au transformat acest caz dramatic într-o tragedie națională, nu ai voie să pângărești această pagină tristă care a făcut ravagii în rândul națiunii ucrainene dar și minoritare, inclusiv românii transnistreni din RSSM, au murit pe-un cap. 626 de mii de persoane au fost duse la munci forțate.

De asemenea, cred că cifra de 72 de mii, 68 de mii înainte se vehicula, a celor deportați, este una incorectă, deoarece metodologia de calculare este una vetustă. Nu s-a luat în calcul cei care erau în burta mamei, femeile însărcinate, îmbarcate în vagoane și cei care s-au născut acolo, până în 56-57, când au revenit acasă, iar unii au rămas acolo. Prin urmare, cifra celor deportați este mai mare, eu cred că este vorba de 120-130 de mii de oameni. Încă o categorie de victime – cei care au fost asasinați, nu avem o cifră exactă, dar cred că este vorba de la câteva mii la peste 10 mii. A fost un genocid în toată legea”, susține istoricul Ion Varta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău