OAMENII CETĂȚII | Anatol Petrencu: Trebuie să cunoaștem istoria deportaților, pentru că aceasta ne lovește indirect (AUDIO)

  • 06 Iulie 2019 15:32
0%
00:00:00
00:00:00

Profesorul Anatol Petrencu, doctor în istorie, coordonatorul programului de stat “Recuperarea și valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar comunist din RSS Moldovenească”:

„Acești oamenii au trecut prin realități de groază și este de datoria noastră, a istoricilor, să recuperăm această memorie. Nu cred că istoria aceasta se mai poate repeta, dar este important să cunoaștem, să știm prin ce au trecut oamenii noștri, pentru că aceasta ne lovește indirect. De ce R. Moldova o duce așa de prost, de ce este pe ultimul loc în Europa ca nivel de trai, de ce nu ne merge în general?  De criza în care ne-am pomenit acum, recent, de vină sunt toți, toate componentele puterii, nu contează că e în opoziție sau la putere.  De ce atâta corupție, de ce nu avem niște modele de oameni de stat? Pentru că acești oameni gospodari, buni, care prin munca lor și-au făcut ce au avut ei, au fost lichidați fizic, anihilați, dacă n-au murit să nu mai poată să se ridice… iată care este învățământul istoriei”.

Anatol Petrencu a făcut parte din Comisia pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar, în cadrul căreia a studiat simbolurile comuniste pe teritoriul Republicii Moldova:  „

Suntem și aici mari restanțieri, pentru că statul nu s-a implicat să explice niște lucruri elementare. Cel mai simplu exemplu este cel al lui Grigori Kotovskii, care are un monument și este Cetățean de onoare în orașul Hâncești. A fost nu doar un bandit, dar și un ticălos, el îi mobiliza pe camarazii lui la niște lucruri reprobabile, la furat, jăcmănit, ca pe urmă tot el să-i trădeze pe ai lui. Și a fost împușcat tot de ai lui. Avem un monument și aici în Chișinău a lui Kotovskii, iar pe postament scrie „erou al războiului civil”. Totuși, trebuie de scris alături  că a fost și un bandit, care a omorât alți oameni. Adică, trebuie să spui și adevărul. Noi avem în continuare foarte multe monumente ale lui Lenin, în Comrat, în centru, în Ocnița am văzut. Trebuie să ne clarificăm – Lenin a fost un genial conducător, sau a fost un criminal, care a organizat aceste lagăre, GULAG, de concentrare și de moarte. Aceste monumente au mesaj. Atunci când vin niște turiști, ce cred ei despre noi, că îi venerăm în continuare pe cei mai mari criminali”?

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1 m/s
Fri
22
Sat
23
Sun
23
Mon
16
Tue
18

Curs oficial BNM 09 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4776 -0.0528
USD 17.2651 -0.0537
RON 4.0238 -0.0118
UAH 0.6398 -0.0036
RUB 0.2426 0.0018
Arhivă Radio Chișinău