Memorial Basarabean | Iulian Rusanovschi, Asociația Monumentum: Pe monumentele reabilitate, unii oameni își descoperă rudele pierdute în război (Audio)
-
26 Decembrie 08:35
Ediția recentă a emisiunii Memorial Basarabean l-a avut ca invitat pe avocatul Iulian Rusanovschi, președintele Asociației Monumentum, autorul monografiei „Războiul Monumentelor”. Tema centrală a discuției a fost restaurarea memoriei istorice prin reabilitarea monumentelor și cimitirelor eroilor români.
Iulian Rusanovschi a vorbit despre reabilitarea recentă a cimitirului eroilor din Tănătari, unde au fost restaurate 15 cruci militare, bordura de piatră și o stea funerară, pe care sunt gravate numele eroilor din localitate căzuți în vara anului 1941. La sfârșitul anului 2024 și la Ciuciulea s-a inaugurat o parcelă similară, iar aceste proiecte au fost realizate cu sprijinul autorităților locale și al donatorilor, a specificat Iulian Rusanovschi.
„Morții nu au nevoie de aceste monumente, dar noi, cei vii, avem nevoie de ele pentru a ne păstra identitatea națională și pentru a nu le uita sacrificiul”, a declarat avocatul Iulian Rusanovschi, subliniind importanța acestor proiecte pentru comunități.
Președintele Asociației Monumentum a relatat cum membrii comunităților implicate în procesul de restaurare redescoperă legătura cu eroii locali. „Atunci când ne implicăm în restaurarea unui monument, nu doar comemorăm jertfa eroilor, ci ajutăm comunitățile să-și regăsească rudele, buneii, străbunii decedați în diferite etape istorice - Primul sau cel de-Al Doilea Război Mondial. Basarabia, în prima conflagrație mondială, a fost parte a Imperiului Rus și unii locuitori ai satelor rămân impresionați, când găsesc numele rudelor gravate pe monumentele instalate, apoi își amintesc cum le povestea bunica despre bunelul, care a fost luat de ruși cu căruța la război și nu s-a mai întors”.
Un alt proiect al Asociației este statuia Reginei Maria din Chișinău, care urmează să fie finalizată până în primăvara anului 2025. Iulian Rusanovschi a relatat despre dificultățile birocratice și logistice, dar și despre sprijinul primit de la parteneri locali și din România. „Fiecare obstacol întâlnit în acest proiect a fost o trambulină care ne-a întărit și ne-a unit”, a adăugat avocatul.
Mai multe detalii aflați audiind emisiunea Memorial Basarabean cu participarea avocatului Iulian Rusanovschi, președintele asociației Monumentum, pe care o puteți găsi în fișierul audio de pe această pagină.