OAMENI ȘI IDEI | Specialist în somnul copiilor, Daniela Camerzan: „Lipsa somnului are mari consecințe, iar copiii care nu sunt odihniți sunt foarte isterici” (Video)

  • 22 Septembrie 10:00
OAMENI ȘI IDEI | Specialist în somnul copiilor, Daniela Camerzan: „Lipsa somnului are mari consecințe, iar copiii care nu sunt odihniți sunt foarte isterici” (Video)

În cea mai recentă ediție a emisiunii „Oameni și Idei” de la Radio Chișinău, invitată a fost Daniela Camerzan, primul specialist în somnul copiilor din Republica Moldova.

Daniela a subliniat importanța somnului sănătos în dezvoltarea armonioasă a celor mici, iar discuțiile s-au axat pe problemele frecvente legate de somnul copiilor, precum și pe soluțiile care pot ajuta părinții să îmbunătățească rutina de somn a acestora:  

„Am studiat foarte bine acest domeniu și am intrat în esență asupra sănătății, asupra stării emoționale și în general, cum cresc copiii și cum devin maturi fiind supra obosiți de mici. Din mai multe studii am înțeles că este o situație foarte gravă și că mulți nu înțeleg cât de important este somnul copiilor. Vreau să ajut părinții și vreau ca ei să cunoască, că se poate și altfel. Pentru a asigura un somn odihnitor este esențial să le oferim copiilor activități calmante în perioada de dinaintea somnului. Cititul unei povești sau ascultarea unei muzici relaxante sunt metode eficiente pentru a crea o tranziție ușoară către somn.  
Un specialist în somnul copiilor îndeplinește necesitățile fiziologice. Noi vrem să îmbunătățim condițiile unde doarme copilul, ca acestea să fie corespunzătoare și să mențină hormonul de melatonină, care ne ajută să avem un somn calitativ. Ajutăm copilul să nu fie deranjat de sunetele din jur, de lumini deranjante, jucării și altele. Regulăm regimul de somn, ceea ce este extrem de important și deseori părinții uită, că copii au nevoie de mult mai mult somn decât ei.  Dacă copii nu dorm calitativ atunci excesul de cortizon la copii este destul de mare. Noi învățăm copilul să doarmă prin scoaterea asocierii cu somnul dacă părintele își dorește, asocierile fiind: dormitul în același pat, suzeta, mâncarea în timpul nopții și altele
”, a explicat Daniela Camerzan.         

La întrebarea: „Cum afectează somnul insuficient dezvoltarea copiilor?” Daniela ne răspunde că aceștia sunt foarte capricioși, dar nu înseamnă că sunt răi sau needucați, pur și simplu copiii sunt obosiți:       

„Lipsa somnului duce la lipsa concentrației, dar și la lipsa echilibrului emoțional. De obicei, copiii care nu sunt odihniți suficient sunt foarte isterici, capricioși și ei nu sunt copii răi, pur și simplu sunt obosiți. Imunitatea scade foarte mult, pentru că în somn organismul își restabilește forțele. În somn memoria se consolidează, se asimilează mai bine toate lucrurile noi învățate pe parcursul zilei, în somn se reface și sănătatea, absolut totul depinde de somn. S-a făcut chiar și studiu că o persoană rezistă mai mult fără mâncare și apă, decât fără somn”, spune Daniela.          

Interviul integral cu Daniela Camerzan îl puteți urmări în continuare:

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Mon
20
Tue
21
Wed
21
Thu
20
Fri
22
Arhivă Radio Chișinău