OAMENI ȘI IDEI | Profesoara Maria Talpă: „În școlile din Republica Moldova ar trebui să fie alocate mai multe ore pentru predarea matematicii” (VIDEO)
-
24 August 17:09
Într-o lume în care matematica este adesea percepută ca o materie abstractă și dificilă, profesoara de matematică, Maria Talpă a vorbit, în cadrul emisiunii „Oameni și Idei” de la Radio Chișinău, despre experiența sa în predarea acestei materii și a oferit câteva sfaturi pentru a depăși barierele psihologice și a transforma învățarea matematicii într-o experiență plăcută, dar și eficientă.
De ce mulți elevi se tem de matematică?
Profesoara Maria Talpă subliniază faptul că mulți elevi ajung la orele de matematică mai mult din obligație decât din pasiune. Presiunea părinților și necesitatea de a obține note bune îi determină pe mulți să abordeze această materie cu reticență. Cu toate acestea, Maria este convinsă că, cu o abordare potrivită, orice elev poate să înțeleagă și să iubească matematica.
„La început, majoritatea elevilor care vin la ore sunt, în mare parte, obligați de părinți sau vin pentru că au nevoie la școală să aibă note mai bune. Sunt foarte puțini elevi care vin din propria inițiativă să învețe această materie și atunci este într-adevăr o provocare, dar ce mă motivează și ce m-a făcut ca să rămân în acest domeniu este faptul că acești elevi, care vin impuși de părinți, într-un final ajung să vină și ei din plăcere și să fie foarte mulțumiți de rezultatele și de notele lor de la școală. Scopul nostru nu este ca elevii să vină și să rezolve 100 de exerciții, scopul nostru este ca ei să rezolve un exercițiu și să fie corect rezolvat. Elevii care vin la cursurile de matematică trebuie să înțeleagă că nu poți să ai rezultate bune doar după o lună sau două de meditații, nu ai cum, trebuie măcar patru luni să vii și să fii foarte implicat. Rezultate rapide în matematică nu sunt posibile”, explică Maria.
Răbdare și perseverență, explicații simple și clare, fără limbaj tehnic, personalizarea învățării, pentru că fiecare copil este diferit și colaborarea eficientă între profesor și elev sunt soluțiile pentru a depăși barierele față de această materie.
„Matematica nu este atât complicată precum pare și cum cred mulți. Mai ales dacă vorbim despre matematica de bază care e în gimnaziu. Important este să găsim pe cineva care să o explice cât mai simplu și fără prea mulți termeni generali din matematică. Noi, de exemplu, nu folosim formule din cărți și încercăm să explicăm prin cuvinte cât mai simple”, precizează profesoara.
Totodată, Maria Talpă susține că ar trebui ca în școlile din Republica Moldova să fie alocate mai multe ore pentru predarea matematicii. O lecție de 80 de minute ar permite elevilor să aprofundeze mai bine conceptele și să rezolve exercițiile.
„În băncile școlii ar trebui să fie schimbări, pentru că sunt foarte, dar foarte multe teme pe care ar trebui să le învețe copiii într-un an școlar și, în viziunea mea, sunt prea puține ore pe săptămână pentru acest lucru. În 45 de minute nici nu ai ce să faci, abia începi să explici, elevii intră în ritm și se termină lecția, iar până data viitoare ei uită ce au învățat. Eu aș pune măcar să fie două lecții la rând ca să intri în esență și să ieși de la lecție cu tema învățată. O lecție de matematică, ca să fie suficientă pentru un copil, ar trebui să dureze minim 80 de minute”, a mai spus Maria Talpă.
Interviul integral cu Maria Talpă îl puteți urmări în continuare: