OAMENI ȘI IDEI | Pictorul Radu Dumbrava: „Chiar dacă te naști cu un talent, fără practică permanentă acesta se pierde” (Video)  

  • 04 Iunie 13:34
OAMENI ȘI IDEI | Pictorul Radu Dumbrava: „Chiar dacă te naști cu un talent, fără practică permanentă acesta se pierde” (Video)  

Invitatul emisiunii Oameni și Idei de la Radio Chișinău a fost pictorul Radu Dumbrava. El este unul dintre pictorii care a contribuit cel mai mult la un Chișinău mai frumos, atât estetic, cât și cultural-istoric.

Radu Dumbrava a creat și realizat proiecte de pictură pe perete, pânză și hârtie, atât în Republica Moldova (Chișinău, Cahul, Strășeni), cât și în Estonia (Narva, Tallinn), Belgia (Jurbise) și multe alte țări. Radu a vorbit în cadrul emisiunii de la Radio Chișinău despre pictura murală, ce presupune aceasta și care sunt provocările întâlnite în realizarea acesteia:     

„Ceea ce îmi spuneau învățătorii încă de la universitate este că trebuie să fiu capabil să fac cât mai multe lucruri, nu doar portrete, dar să fiu universal în tot ceea ce fac. Pictura murală presupune o pictură pe perete, iar cel mai greu în crearea acestei picturi este ideea, pentru că ideea e punctul cheie într-o lucrare și apoi vine partea tehnică. Cel mai des ideile vin chiar în procesul de lucru. Noi foarte des în pictură vorbim de stil, dar uităm de lucrurile cele mai importante, cum ar fi mesajul picturii, cum e făcută lucrarea, impactul acesteia și dacă acele culori de pe lucrare încă mai rezistă după cinci sau zece ani. (...) Prin culori și forme vreau să transmit dragostea mea pentru frumos”.       

Fiecare pictură murală a lui Radu Dumbrava nu este „încă o lucrare”, după cum mărturisește artistul. Acesta își dorește să creeze un efect pozitiv în societate și să-i facă pe oameni mai optimiști și mai buni.   
        
Prin picturile murale sub semnătura sa, Radu Dumbrava oferă o altă față Chișinăului. „Băiatul pe bicicletă”, „Burebista” sau „Peretele Glorie-Decebal” sunt doar câteva dintre lucrările create de artistul Radu Dumbrava.      

Interviul integral cu Radu Dumbrava îl puteți urmări în continuare:       

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău