Oameni și Idei | Jurnalista Viorica Tataru: „Practic suntem la un singur pas de război și dacă nu o să știm să acționăm, atunci riscăm să ajungem și noi în situația Ucrainei”

  • 29 Iunie 2023 17:23
Oameni și Idei | Jurnalista Viorica Tataru: „Practic suntem la un singur pas de război și dacă nu o să știm să acționăm, atunci riscăm să ajungem și noi în situația Ucrainei”

Din momentul invadării Ucrainei de către Federația Rusă, pe lângă confruntările de pe câmpul de luptă are loc și un război informațional, iar propaganda rusă mereu e cu câțiva pași înainte. Jurnaliștii Andrei Captarenco și Viorica Tătaru au atenționat, în cadrul emisiunii „Oameni și Idei” de la Radio Chișinău, că Rep. Moldova fiind într-o situație delicată, este la un singur pas de război, dacă nu ne apărăm informațional. În acest context, anumite forțe politice se folosesc de crizele prin care trece țara, de oameni și problemele lor, pentru a o destabiliza au atenționat ci doi corespondenți de război, într-un interviu cu reporterul Radio Chișinău Mihaela Iorgu

Cea mai bună metodă de luptă cu dezinformarea și cea mai veridică sursă este adevărul transmis prin oamenii care sunt prinși în război.

Corespondentul de război Andrei Captarenco care a relatat de la războiul din Ucraina, atenționează că nimic din ce zic rușii nu este adevărat, iar oamenii sunt ușor de manipulat pentru că nu au o educație și o pregătire:

Noi în timpul războiului am observat cât de mare este diferența dintre ceea ce se întâmplă la fața locului cu spațiul informațional. Propaganda merge cu câțiva pași înainte. Lumea e dezinformată, iar cele mai grave fake-uri au fost și înainte de război, precum că Ucraina este un stat fascist naționalist, că ucrainenii fac ceva cu rușii. (...)

Oamenii sunt ușor de manipulat pentru că ei nu au nicio pregătire și nu au educație. Noi vedem această diferență când mergem la proteste, spre exemplu. Protestatarii, nici nu știu să spună de ce au venit acolo, ei nu înțeleg de ce au fost aduși. Ei doar știu că au de luat bani și strigă niște lozinci și atât”, a precizat Andrei Captarenco

Rep. Moldova se află deja într-un război hibrid și e important ca să nu ajungem într-o situație și mai gravă. Informațiile sunt manipulatoare, de aceea acum e momentul când cetățenii Rep. Moldova trebuie să fie hotărâți și să știe exact pe ce cale merg. Oamenii nu știu pe cine să creadă, în timp ce partidele pro-ruse sunt foarte active, a spus jurnalista Viorica Tătaru:

„Războiul din Ucraina și dezinformarea ne privește și pe noi și nu putem să stăm deoparte și nu putem să ne prefacem că războiul e doar la hotarul nostru. Războiul se întâmplă și în interior, mai ales că partidele pro-ruse nu încetează să aducă valuri de propagandă zilnic în centrul orașului. Noi suntem acum într-o situație foarte delicată, practic avem un singur pas la un război și dacă nu o să știm să acționăm și să ne apărăm măcar acum, fără rachete, dar informațional, atunci riscăm să ajungem și noi în situația Ucrainei.    
Ei se pricep foarte bine la munca pe care o fac și oamenii sunt dezorientați, iar dacă nu sunt învățați să selecteze informația, să filtreze tot ce aud și se lasă manipulați atunci cad ușor în plasă.  Exact acest lucru ne demonstrează protestele pentru că partidele pro-ruse folosesc oamenii și problemele lor, doar în scopul ca ei să ajungă la putere”,
spune Viorica Tătaru.

Jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, s-au aflat în Ucraina încă din primele zile ale războiului. Au străbătut mii de kilometric și au înregistrat sute de ore de material video. Recent, ei au lansat și filmul documentar „Drumul războiului: Irpin”, în care povestesc istoriile oamenilor care înfruntă cu ororile războiului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău