O uriașă uzină de tratare a gazelor aparținând Gazprom, inaugurată în iunie de Putin, a fost oprită după o explozie urmată de un incendiu

  • 08 Octombrie 2021 18:43
O uriașă uzină de tratare a gazelor aparținând Gazprom, inaugurată în iunie de Putin, a fost oprită după o explozie urmată de un incendiu

O uriașă uzină de tratare a gazelor aparținând Gazprom în Extremul Orient rus, inaugurată în luna iunie de președintele Vladimir Putin, a fost oprită vineri după o explozie urmată de un incendiu, care a fost stins ulterior și nu s-a soldat cu victime, potrivit AFP, citat de defenseromania.ro.

'Aprovizionarea cu gaze a uzinei a fost suspendată. Orice activitate a fost întreruptă, serviciile de urgență lucrând în continuare', a indicat serviciul de presă al uzinei pentru agenția de presă rusă Interfax, notează sursa citată

'Incendiul a fost stins complet. Locul incendiului este în curs de inspectare', a precizat aceeași sursă pentru RIA Novosti, indicând că la originea incidentului a fost o 'depresurizare'.

Imagini difuzate pe internet și de televiziunea rusă arată o instalație de câteva zeci de metri înălțime, cuprinsă de flăcări.

'Nu au fost victime și nici nu există vreo amenințare pentru uzină', a indicat serviciul de presă pentru AFP, fără a preciza dacă funcționarea gazoductului Power of Siberia a fost afectată.

Uzina Amur Gas Processing Plant (GPP), prezentată drept una din cele mai importante uzine de tratare a gazelor din lume, este o componentă a conductei Power of Siberia, pe care o va alimenta cu gaze.

Uzina se ocupă de transformarea acestor gaze în heliu, etan, propan, butan, între altele, destinate Chinei. În cursul inaugurării primei linii în această vară, Vladimir Putin a declarat că proiectul costase 'peste 1.000 de miliarde de ruble' (12 miliarde de euro la cursul actual), precizând că ultima etapă pentru intrarea în serviciu va avea loc în 2024-2025.

Ea este situată în apropierea unei uzine a grupului petrochimic Sibur, aflată în construcție care va transforma gazele primite de la GPP în polimeri, granule utilizate pentru fabricarea unor articole din plastic, destinate de asemenea Chinei. Acest complex de uzine se află în apropierea râului Amur, care marchează frontiera cu China, într-o regiune a cărei activitate este orientată în întregime spre China, în cadrul strategiei ruse de 'pivot spre Est', accentuată după de tensionarea relațiilor Rusiei cu Occidentul în 2014. El reprezintă unul dintre cele mai mari investiții în Rusia din ultimii ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău