O țară NATO trimite 5000 de soldați în flancul de Est

  • 10 Martie 2015 08:33
O țară NATO trimite 5000 de soldați în flancul de Est

GAZETA WYBORCZA - Pentru prima dată, un batalion de soldați ai Bundeswehr se vor găsi sub comanda armatei altei țări.

Aceasta este expresia încrederii noastre în polonezi - a spus șeful trupelor terestre germane, general Bruno Kasdorf. A anunțat că în anul 2015 Berlinul va trimite 5000 soldați în flancul de Est al NATO.

"Aceasta este o chestiune fără precedent" - a spus generalul Bruno Kasdorf, șeful trupelor terestre ale Bundeswehrului. Vineri, la sediul conducerii armatei terestre de la Strausberg de lângă Berlin, a anunțat noul program de colaborare între soldații germani și polonezi. Elementul cheie al noului program va fi subordonarea reciprocă a câte unui batalion unei grupări mai mari a celeilalte țări.

"Comandantul german al batalionului va primi și executa ordinele comandantului polonez al brigăzii și invers. În prezent, acest lucru este posibil numai în cadrul exercițiilor. Avem deja de acum relații bune cu Polonia, dorim însă să le dăm o nouă calitate, introducând subordonarea permanentă, atât în activitatea zilnică a armatei, cât și în instrucție", a spus Kasdorf.

A atras atenția că "deocamdată" comandantul polonez nu va putea trimite batalionul german la o acțiune de luptă. În Germania, ultimul cuvânt în problemele privind misiunile externe ale Bundeswehrului îl are parlamentul.

Bundeswehrul, pentru prima dată în istoria sa va avea în subordine un batalion atât de mare, care numără 600 soldați ai unei armate străine. Este adevărat, Germania colaborează și cu francezii, dar brigada germano-franceză este condusă de un comandament comun.

Șeful trupelor terestre ale Bundeswehrului spune că Germania tratează Polonia ca fiind un partener foarte important - "un jucător care face parte din aceeași ligă cu Franța și Olanda". A atras atenția că planurile dezvoltării colaborării cu Polonia nu sunt legate de situația actuală din Ucraina. "Sunt o expresie a încrederii în Polonia" - a spus cu convingere.

Cu totul altfel interpretează declarațiile generalului agenția Reuters. "Germanii strâng colaborarea cu polonezii în fața creșterii în estul Europei a fricii de un război după intervenția rusă în Ucraina" - comentează agenția.

Cele două armate încă nu au luat decizia ce unități concrete vor participa la această acțiune. "Prin natura lucrurilor, trebuie să fie unități dislocate în apropierea graniței" - a spus Kasdorf. Generalul a indicat mai multe probleme, care au nevoie de explicații. "O mare barieră este limba" - a recunoscut, adăugând că nu ar dori ca soldații să se înțeleagă în engleză, ci să cunoască ambele limbi - polona și germana".
Întrebat, când va avea loc realizarea proiectului, Kasdorf a răspuns: "Avem în plan să realizăm această idee la mijlocul anului viitor".

Subordonarea reciprocă a batalioanelor constituie numai unul din multele puncte ale programului de colaborare a trupelor terestre ale celor două țări. La baza lui stă scrisoarea de intenție semnată în octombrie la Berlin de către miniștrii apărării ai Poloniei și Germaniei. În ianuarie, Kasdorf a discutat la Varșovia cu inspectorul Armatei Terestre, gen. de divizie Janusz Bronowicz, detaliile cooperării. Grupul de lucru format atunci a încept deja activitatea. Kasdorf a anunțat întărirea Corpului Nord-Est, care are sediul la Szczecin. În acest an, la menevrele de la granița de Est a NATO - în Polonia, țările baltice și în Ungaria - vor participa 5200 de soldați germani din trupele terestre.

"Niciodată până acum nu au participat atâția soldați germani în această parte a teritoriului Alianței. Trebuie să întărim flancul de Est. Acest lucru trebuie privit în contextul actualei situații din această regiune", a spus generalul. El a amintit că o companie a Bundeswehrului staționează în Polonia permanent, iar rotarea are loc la trei luni. "Trei luni pentru manevre este mult sau nu?" - s-a adresat el ziariștilor. A dat de asemenea asigurări că acordul cu Polonia privind furnizarea unui număr de 119 tancuri Leopard va fi realizat "fără nicio îngrădire".

Pachetul de propuneri mai prevede între altele, schimbul de studenți ai școlilor de ofiței. Studenții polonezi vor studia în institutele germane militare și vor obține patent german de ofițer. "Este vorba de studii complete, care vor dura 6,5 ani și nu ca până acum șederi temporare" - a explicat generalul german. În acest sistem se pregătesc în prezent să devină ofieri cinci francezi.

Ofițerii polonezi vor lucra în comandamentele germane și viceversa. Nu vor fi ofițeri de relații, ca până acum, ci vor fi integrați deplin în structura militară a celuilalt stat. În prezent, germanii au acest grad de integrare militară numai cu Franța, Olanda și Marea Britanie.

Și mai departe merg politicienii Uniunii, între care cei germani. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut apel duminică în coloanele ziarulului "|Welt am Sonntag" la crearea armatei comune europene. Forțele armate ale UE ar putea, în opinia lui, să asigure securitatea Europei.
"Posedând armată proprie, UE ar putea reacționa credibil în cazurile amenințării păcii în țările care fac parte din UE sau în cele vecine cu UE. Acesta ar fi un semnal clar la adresa Rusiei, că tratăm serios intenția de a apăra valorile europene", a spus Juncker.

"Ideea lui Juncker a fost sprijinită de șeful comisiei pentru afaceri externe în Bundestag, Norbert Roettgen. "Armata comună este o problemă de cea mai mare actualitate. Europenii alocă sume uriașe în armată, mult mai mult decât Rusia. Cu toate acestea, capacitățile militare în sfera securității rămân insuficiente, atâta timp cât vom avea armate naționale mici, care în plus dublează acțiunile și echipamentul" - a spus politicianul CDU.

Traducerea: Maria Stanciu
RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău