O țară din Europa, în pragul unei crize. Moneda națională s-a prăbușit la un minim-record

  • 09 August 2018 07:44
O țară din Europa, în pragul unei crize. Moneda națională s-a prăbușit la un minim-record

Lira turcească s-a prăbușit luni la un minim-record față de dolar, pe fondul tensiunilor diplomatice dintre SUA și Turcia, în ciuda încercărilor Băncii Centrale de a ține moneda pe linia de plutire. Lira a scăzut cu 6,3% luni, dar a recuperat marți 1,1%, după ce oficialii turci au anunțat că vor avea o întrevedere cu oficialii americani, relatează Bloomberg.

Lira turcească a pierdut teren în fața dolarului imediat după decizia instanței de la Washington de a impune sancțiuni pentru doi din miniștrii lui Tayyip Erdogan, din cauza pastorului american judecat de Turcia pentru acuzații de terorism. Prăbușirea lirei a reflectat astfel îngrijorările investitorilor legate de tensiunile cu Statele Unite.

În replică, Erdogan a avertizat că Statele Unite vor pierde un aliat puternic și sincer dacă nu își schimbă atitudinea față de țara sa. Ulterior, el a revenit cu un mesaj în care îi ruga pe cetățenii turci să schimbe valută, pentru a combate deprecierea lirei.

Banca Centrală a Turciei a decis, în luna mai, să majoreze dobânda de politică monetară cu 300 de puncte de bază, în ideea de a pune capăt scăderii cursului de schimb al lirei și a restabili încrederea investitorilor, afectați de politica intervenționistă a președintelui Tayyip Erdogan, transmite Reuters, citat de Agerpres.

De la începutul anului și până în prezent, lira turcească a pierdut 28% din valoare iar investitorii se așteptau ca această prăbușire să oblige Banca Centrală să intervină.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău