O sută de milioane de euro oferite de UE și BERD pentru interconectarea energetică dintre R.Moldova și România. Trei acorduri au fost semnate astăzi la Chișinău

  • 26 Septembrie 2019 12:22
O sută de milioane de euro oferite de UE și BERD pentru interconectarea energetică dintre R.Moldova și România. Trei acorduri au fost semnate astăzi la Chișinău

Republica Moldova a semnat trei acorduri de finanțare pentru implementarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România.

Acesta prevede construcția unei stații de electricitate în orașul Vulcănești și a unei linii electrice care leagă sudul țării de orașul Chișinău. Potrivit autorităților de la Chișinău, implementarea acestui proiect va contribui la asigurarea securității energetice a R. Moldova.

Potrivit acordurilor semnate, R. Moldova urmează să acceseze 60 de milioane de euro împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Alte 40 de milioane de euro urmează să fie oferite drept grant de către Uniunea Europeană.

Banii sunt prevăzuți  pentru modernizarea sistemului energetic, în special, pentru construcția unei stației de electricitate la Vulcănești, care va interconecta rețele din Republica Moldova cu cele din Uniunea Europeana și construcția unei linii de interconectare între sudul țării și orașul Chișinău. Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a menționat că acest proiect este unul strategic pentru Republica Moldova.

„Ne vom asigura că construcția se face la timp și că banii sunt folosiți eficient”, a declarat ministrul. 

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, consideră că interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Rep. Moldova și România va crește competitivitatea pieței de electricitate.

„Este un proiect de anvergură care va necesita investiții de sute de milioane de euro și acest proiect va duce în rezultat, precum arată experiența țărilor Uniunii Europene, la tarife mai joase și, în ultimă instanță, va crește competitivitatea produselor și mărfurilor autohtone”, a menționat Vadim Brînzan.

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că prin semnarea acestor acorduri, R. Moldova a făcut un pas înainte în asigurarea securității sale energetice.

„Este un pas concret în vederea creării unor relații de piață în sectorul energetic din Republica Moldova. Mai mult, prin acest proiect Republica Moldova va reuși să-și diversifice resursele sale energetice și să contribuie la securitatea energetică a țării”, a declarat ambasadorul. 

Șeful Oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare la Chișinău, Angela Sax, a subliniat că prin semnarea acestor acorduri, partenerii externi și-au manifestat încă o dată susținerea față de Republica Moldova. Mai mult, ea a dat asigurări că interconectarea sistemului energetic nu va fi singurul proiect susținut de către BERD.

„Acum Guvernul și cetățenii Republicii Moldova se vor asigura încă o dată de sprijinul necondiționat al tuturor colegilor și a tuturor partenerilor de dezvoltare în acest proces de reformă. Și acum când avem pachetul financiar asigurat pentru implementarea proiectului suntem nerăbdători să vedem implementarea fără probleme a proiectului în continuare”, a afirmat Angela Sax. 

Tot astăzi, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei din România au semnat un program de cooperare și asistență ce va permite schimbul de experiență între cele două instituții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
3,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău