O sub-zonă economică liberă urmează a fi creată în stânga Nistrului, proiect votat

  • 11 Iunie 2020 19:15
O sub-zonă economică liberă urmează a fi creată în stânga Nistrului, proiect votat

O sub-zonă economică liberă urmează a fi creată în stânga Nistrului, în localitatea Coșnița, centrul oficial de reședință a raionului Dubăsari.

Deputații au votat în două lecturi un proiect de lege în acest sens.

Sub-zona economică va fi în componența Zonei Economice Libere Bălți.

Motivele de bază care susțin argumentul în favoarea unei sub-zone sunt de ordin economic, social, politic și de securitate.

Potrivit statisticilor de la sfârșitul anului 2018, în raionul Dubăsari au fost înregistrați 2273 agenți economici, dintre care 1596 gospodării țărănești și doar 292 societăți cu răspundere limitată, cu o cifră de afaceri modestă și cu puțini angajați.

În același timp, există suficientă forță de muncă. Majoritatea, însă, în lipsa oportunităților legate de locuri noi de muncă, emigrează, aceasta conducând și la costuri sociale, cum ar fi rata înaltă a divorțurilor sau copii lăsați fără grija părintească.

În Republica Moldova există acum 7 zone economice libere. Conform ultimelor date oficiale privind activitatea ZEL-urilor pentru anul curent, valoarea totală a investițiilor în cadrul ZEL pe parcursul întregii activități a lor, până în anul 2018 inclusiv, a fost de circa 402 milioane de dolari SUA, sporind în anul 2018 cu circa 15%. În același timp, ritmul de creștere a investițiilor în ZEL în 2018 a fost superior celui pe întreaga economie (12%). Ponderea investițiilor ZEL în totalul investițiilor per economie în anul 2018 a fost de aproximativ 28%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău