O structură din cadrul Gazprom a elaborat noul Cod al rețelelor de gaze din Moldova (Mold-Street)

  • 16 Septembrie 2018 13:21
O structură din cadrul Gazprom a elaborat noul Cod al rețelelor de gaze din Moldova (Mold-Street)

Agenția Națională pe Reglementare în Energetică (ANRE) urmează ca în scurt timp să adopte un nou Cod al rețelelor de gaze naturale. Motivul de bază este ca Republica Moldova să nu fie sancționată de intentarea procedurii de infringement în conformitate cu clauzele Tratatului Comunității Energetice. 

Responsabilă de elaborarea și prezentarea proiectului Codului rețelelor de gaze naturale a fost Moldovatransgaz SRL, întreprindere deținută de Moldovagaz și respectiv gigantul rus Gazprom, notează Mold-Street.com

ANRE argumentează aceasta prin faptul că Moldovatransgaz "este unul din cei 2 operatori de sistem licențiați care deține și exploatează 99,9% din rețelele de transport al gazelor naturale din țară". 

Totodată, ANRE precizează că elaborarea și adoptarea acestui Cod derivă din necesitatea de a ajusta cadrul normativ în conformitate cu noua Lege cu privire la gazele naturale adoptată în anul 2016 și mai ales cu cerințele Comunității Energetice.

Or, potrivit deciziei din 12 ianuarie 2018 a Grupului Permanent de Nivel Înalt al Comunității Energetice (PHLG) (Decizia Nr. 2018/02/PHLG-EnC) toate părțile contractante la TCE (Tratatului Comunității Energetice), urmează să transpună prevederile Codurilor de rețea privind interoperabilitatea și schimbul de date, până pe 1 octombrie 2018, cu informarea ulterioară a Secretariatului Comunității Energetice, se arată într-o notă a ANRE.

"Un alt aspect important de menționat este că potrivit Deciziei PHLG, preluarea conținutului codurilor de rețea urmează a fi realizat în așa fel încât să nu denatureze dispozițiile originale ale documentului emis", susține ANRE. 

Potrivit Agenției, Codurile de rețea reprezintă în esență norme tehnice ce țin de operarea și exploatarea rețelelor de gaze naturale fără impact asupra activității de întreprinzător.

În afară de respectarea angajamentelor internaționale, adoptarea documentului ar urma să asigure acces eficient și transparent la rețelele de gaze, inclusiv în legătură cu tranzacțiile transfrontaliere, dar și integrarea pieței naționale de gaze cea europeană.

De asemenea Codul permite crearea bazei normative necesare pentru a asigura cooperarea dintre operatorii de sistem din Moldova și operatorii de sistem din UE la capitolul schimbului de date, interoperabilitate și mecanismelor de gestionare a congestiilor și asigurarea accesului la rețelele de transport.

Un alt argument invocat de ANRE pentru adoptarea acestui Cod este faptul "că în cazul în care Republica Moldova nu își va onora angajamentul asumat de transpunere în cadrul național a prevederilor regulamentelor europene, menționate anterior, aceasta ar putea fi sancționată în conformitate cu clauzele Tratatului Comunității Energetice.

Mai adăugăm că în acest sens ANRE beneficiază și de asistența Secretariatului Comunității Energetice în cadrul proiectului EU4Energy, iar la discuțiile publice a documentului au participat experți independenți și specialiști ai companiilor din domeniu.

De notat că 99,9% din gazele consumate în Republica Moldova sunt importate din Rusia, de la Gazprom, care deține 50% din acțiunile Moldovagaz, iar împreună cu cota administrației separatiste de la Tiraspol - peste 63,3%.

În același timp Moldovagaz deține 100% din pachetele de acțiuni la 19 companii, inclusiv 12 societăți de distribuție a gazelor și a întreprinderii Moldovatransgaz, care se ocupă de gestiunea rețelei de transport a gazelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău