O singură bancă din R.Moldova înregistrează pierderi, suma fiind de milioane de lei

  • 26 Aprilie 2018 11:34
O singură bancă din R.Moldova înregistrează pierderi, suma fiind de milioane de lei

Moldova Agroindbank, urmată de Mobiasbancă, Moldindconbank și Victoriabank se clasează în topul băncilor comerciale cu cele mai bune performanțe. O singură bancă, Eximbank, înregistrează pierderi de circa 8 milioane de lei.

Topul a fost realizat în urma aplicării metodologiei clasamentului performanței bancare, la sfârșitul lunii martie 2018, de către experții Centrului analitic independent Expert-Grup. Pe fundalul unor performanțe sporite, alte două bănci, ProCreditBank și BCR Chișinău, înregistrează un avans față perioada precedentă.

La finalul primului trimestru, principalii indicatori financiari și prudențiali ai băncilor comerciale se mențin peste limitele impuse de Banca Națională a Moldovei, dar cu riscul suportării unor costuri de oportunitate mari. Indicatorii de lichiditate și de solvabilitate se mențin peste cerințele prudențiale, iar rezervele de capital conferă o bună capacitate de absorbție a pierderilor neașteptate precum și resurse suplimentare pentru creditarea economiei.

Suficiența capitalului ponderat la risc rămâne la un nivel de peste 30% pe întreg sectorul bancar, oscilând în limitele 25% pentru băncile mari și de peste 50% pentru cele mici. În același timp, la nivel agregat, volumul de active lichide tinde spre nivelul de 57% din totalul activelor, în timp ce la nivel individual se înregistrează valori chiar și de peste 74%. Acest fapt, în opinia experților, relevă că băncile suportă costuri de oportunitate considerabile în lipsa expansiunii creditului.

Profitul total acumulat de băncile comerciale în cele trei luni atinge 522,3 milioane de lei. 

Activitatea de creditare înregistrează o ușoară dinamizare în direcția creditelor noi acordate, dar insuficientă pentru ameliorarea funcției de intermediere financiară a băncilor, constată Expert-Grup. În primul trimestru, s-au acordat credite noi în valoare de 5,7 miliarde de lei, cu aproximativ 5,4% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Rambursarea creditelor acordate anterior anului 2016 are loc într-un ritm mult mai rapid, ceea ce presupune diminuarea în continuare a soldului total de credite acordate.

De notat este că scăderea soldului de credite e caracteristică doar pentru componenta persoane juridice (-11% ), în timp ce segmentul populației înregistrează o tendință inversă (+20%), dar insuficientă pentru a schimba semnificativ situația.

Potrivit Expert-Grup, calitatea activelor bancare tinde să se îmbunătățească evidențiind măsurile adoptate de bănci pentru reducerea stocului de credite neperformante. Soldul datoriei la creditele evaluate ca substandard, dubios și compromis a scăzut cu circa 900 de milioane de lei în perioada decembrie 2017- martie 2018, atingând la sfârșitul lunii martie valoarea de 5,25 miliarde de lei sau o pondere de 16,2% din totalul creditelor acordate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
4
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău