O serie de neclarități în pachetul de legi anti-tutun
-
12 Februarie 2016 15:40
Pachetul de legi anti-tutun, adoptate în anul 2015 de Parlament, conține mai multe lacune, iar aplicarea acestora generează o serie de neclarități care pun în dificultate respectarea noilor prevederi.
Lipsa unui mecanism clar de aplicare a acestora face ca noua lege anti-fumat să rămână un document doar pe hârtie, - sunt concluziile mai multor experți, funcționari publici și reprezentanți ai Ministerului de Interne, care au discutat în cadrul unei mese rotunde impactul noii legi anti-tutun și eventuala perfecționare a acesteia.
Participanții la discuții spun că noua lege anti-fumat abundă de neconcordanțe. Potrivit acestora, deși fumatul în spațiile publice a fost interzis, legea nu obligă pe nimeni, nici autoritățile publice locale, nici patronii să creeze spații special amenajate pentru fumători. Mai mult, potrivit juristului, Rodion Gavriloi, chiar dacă legea nu a intrat încă în vigoare, au fost deja prevăzute amenzi în Codul Contravențional, fapt ce provoacă neclarități de interpretare și aplicare a acesteia.
Și președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement, Aneta Zasavițchi, a subliniat că în pachetul de legi sunt unele lacune și neclarități care vor îngreuna implementarea acestora.
„Nu este prevăzut nici un model concret cum ar trebui să arate spațiile special amenajate pentru fumători. Cine va face verificarea? Penalizarea? 10 metri de la intrarea în local este exagerat, nu toate localurile dispun de acest spațiu. Unele localuri au fost deja amendate cu toate că norma codului contravențional a intrat în vigoare deja, iar legea în sine încă nu”, a declarat Aneta Zasavițchi.
Chiar dacă a recunoscut anumite neconcordanțe în legislație, reprezentantul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, Sergiu Sofroni, a menționat că forțele de ordine vor acționa conform modificărilor Codului Contravențional.
Și vicedirectorul Centrului Național de Sănătate publică, Ion Șalaru a recunoscut că noua lege urmează a fi îmbunătățită, În același timp, funcționarul a menționat că aceasta a fost coordonată cu toate instituțiile responsabile, unicul său scop fiind protecția cetățenilor împotriva fumatului.
Conform statisticilor, 73% din populația Republicii Moldova sunt nefumători și doar 23% fumează.
Noua Lege anti-tutun a intrat în vigoare la 17 septembrie 2015, însă principalele modificări la actul normativ vor intra in vigoare pe 01 mai 2016.