O scrisoare semnată de Albert Einstein în ziua în care a renunțat la pașaportul german, adjudecată cu 25.000 de dolari

  • 01 Iulie 2018 08:44
O scrisoare semnată de Albert Einstein în ziua în care a renunțat la pașaportul german, adjudecată cu 25.000 de dolari

O scrisoare a lui Albert Einstein și a soției sale Elsa, scrisă în plin asediu nazist și în aceeași zi în care fizicianul de origine evreiască a renunțat la pașaportul german, a fost vândută la licitație pentru 25.000 de dolari într-o sesiune organizată de casa Nate D. Sanders din Los Angeles, scrie agenția spaniolă EFE.

Einstein i-a trimis scrisoarea de patru pagini surorii sale Maja Winteler-Einstein pe 28 martie 1933, de la bordul navei S-S Belgenland, cu care venea de la New York către Anvers (Belgia), unde și-a predat pașaportul la consulatul german. 

După ce naziștii au preluat puterea, în ianuarie 1933, au făcut percheziție în casa lui Einstein când fizicianul și soția sa Elsa erau plecați în Statele Unite. Chiar au publicat fotografia lui Einstein cu explicația "încă nu e spânzurat" și ar fi pus o recompensă pe capul lui de 5.000 de dolari.

În ziua în care această scrisoare a fost scrisă, soții Einstein se întorceau în Germania, cu intenția de a locui aici pe timpul verii, în casa din Caputh, dar au descoperit că și aceasta a fost percheziționată. După asta, Einstein a decis să renunțe la pașaport când a ajuns la Anvers și a realizat că trebuie să găsească un loc sigur în care să trăiască. 

Elsa a început scrisoarea, într-o stare de agitație, fiind extrem de îngrijorată pentru fiul lui Einstein, pe care îl credea în pericol din cauza criticilor publice aduse de fizician nazismului. "Dragă Maya, ce credeam noi, că Tetel (fiul lui Einstein, n.r) să rămână cu tine. Tocmai am aflat că nu este posibil (...) Maya, ce vremuri trăim! De zile bune am fost nefericit și bolnav încât abia pot fi capabil să rezist. Ajungem la Anvers în 10 minute. Îmi doresc să fim ascunși deja într-un colț liniștit. Și sunt atât de speriat în timpul aterizării! Oh, Doamne!". 

Albert Einstein, născut în Germania și laureat cu Nobel pentru Fizică în 1921, a murit în 1955, la Princeton (New Jersey), la vârsta de 76 de ani, notează News.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău