O pasăre considerată dispărută, timp de patru decenii, a reapărut în sălbăticie

  • 20 Decembrie 2019 18:30
O pasăre considerată dispărută, timp de patru decenii, a reapărut în sălbăticie Mediafax

Cârstelul de baltă din Guam a fost considerat o specie dispărută timp de patru decenii dar a reapărut în sălbăticie după ce specialiștii au reintrodus câteva exemplare în natură. Este numai una dintre cele zece specii a căror situație s-a schimbat în 2019 pe lista speciilor amenințate, informează Mediafax.

În 1981, activiștii au reușit să captureze ultimele 21 de exemplare de cârstei de baltă din Guam și i-au îngrijit în captivitate, specia fiind declarată dispărută. După opt ani, specialiștii au început să elibereze în sălbăticie o parte dintre păsările salvate, arată CNN, potrivit sursei citate.

Suzanne Medina, biolog de la departamentul de agricultură din Guam, afirmă că împreună cu echipa sa a lucrat timp de 21 de ani pentru salvarea speciei. În spațiul locuit anterior de cârstelul de baltă din Guam apăruseră șerpi care au ucis majoritatea păsărilor. Dispariția zburătoarelor a afectat și extinderea pădurii, semințele copacilor nu au mai fost transportate pe distanțe mari astfel că pădurea s-a rărit. În același timp s-au înmulțit și păianjenii al căror număr era determinat și de preferința păsărilor pentru aceste specii. La rândul lor, șerpii au afectat și liniile de înaltă tensiune, înmulțindu-se și începând să ocupe stâlpii pe care erau amplasate cabluri.

Împotriva șerpilor au fost instalate capcane, autoritățile au încercat să organizeze vânători și chiar au fost amplasate cadavre de șoareci cu substanțe otrăvitoare pentru șerpi. Reptilele au continuat să creeze probleme.

Activiștii nu au avut cum să elibereze păsările în Guam la început. După opt ani în care le-au îngrijit în captivitate, au ales să le pună în libertate pe o insulă din nord, Rota, unde nu exista pericolul șerpilor. Totuși problemele nu au dispărut, zburătoarele fiind incapabile să se adapteze în noul mediu, fiind lovite de mașini sau mâncate de pisici, înainte să fie în stare să se înmulțească.

Abia în anii '90, Medina și echipa ei au ”descoperit secretul înmulțirii în captivitate” pentru cârstelul de baltă. Pentru a avea succes, specialiștii spun că au fost nevoiți să cunoască ce fel de personalități aveau păsările. ”Am petrecut mult timp cu păsările, practic, trăiam cu ele”, a povestit biologul. Observând că mulți masculi din specia studiată nu erau interesați de înmulțire preferând să se ucidă între ei, specialiștii au alcătuit fișe privind tipul de comportament al fiecărui exemplar ca și informațiile genetice pe baza cărora au putut să le catalogheze.

Strategia a avut succes, tot mai multe păsări având pui. În Rota sunt acum peste 200 de exemplare de cârstel de baltă, alte 60-80 de exemplare stabilindu-se pe Insula Cocos, un atol mic din sudul insuleui Guam, unde proiectul de eliberare s-a desfășurat în ultimii nouă ani.

Cârstelul de baltă din Guam este una dintre cele zece specii, care numără opt păsări și două de pești, a căror situație pe lista Uniunii internaționale pentru conservarea naturii (International Union for Conservation of Nature IUCN) a fost îmbunătățită. Șefa organizației, Grethel Aguilar a afirmat că fenomenul "operă o scânteie de speranță în mijlocul crizei biodiversității” și dovedește că ”natura își revine dacă i se dă o șansă”.

Pe lista speciilor aflate în pericol de dispariție sunt peste 30.000 de animale și plante.

Multe specii au fost considerate dispărute și au reapărut. Ultima dată când a fost văzut un exemplar de țestoasă pe Insula Fernandina din Galapagos era în 1906. S-a crezut că toate exemplarele au dispărut, dar în februarie 2019, a fost identificată o femelă pe insula considerată teritoriu ecuadorian.

Albinele gigantice dn specia Wallace nu au mai fost văzute din 1981. Albina are o anvergură a aripilor de mai bine de 6 centimetri. Abia în 2019, o echipă de cercetători a descoperit o femelă din această specie considerată dispărută.

În același fel s-a schimbat și statutul unor păsări ca pitulicele albastre (Cerulean warbler) din Anzi sau papagalul vorbitor (Echo parakeet) care se găsea în insula Mauritius din Oceanul Indian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău