O parte din ajutorul nerambursabil, pe care România îl va acorda R. Moldova, urmează să fie alocată pentru renovarea teatrului Mihai Eminescu și Muzeului Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu”

  • 15 Februarie 2022 13:31
O parte din ajutorul nerambursabil, pe care România îl va acorda R. Moldova, urmează să fie alocată pentru renovarea teatrului Mihai Eminescu și Muzeului Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu”

O parte din ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro, pe care România îl va acorda Republicii Moldova, urmează să fie alocată pentru renovarea Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău, dar și Muzeului Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu”. Radio Chișinău a stat de vorbă cu directorii celor două instituții și vine cu detalii.

Despre o inițiativă legată de renovarea Teatrului Național ”Mihai Eminescu” se discută deja de cinci ani. De dată aceasta însă directorul instituției Petru Hadârcă speră că vorbele vor fi materializate în fapte, iar în doi ani instituția pe care o conduce va fi reparată. Odată renovat, teatrul va pune la dispoziția spectatorilor o altă sală modernă de spectacole cu o capacitate de  peste 250 de locuri. Petru Hadârcă:

”Este vorba despre două etape de investiții. Prima, cea a edificiului adiacent unde sunt atelierele, unde e depozitul. În urma unei expertize tehnice a specialiștilor în domeniu, s-a demonstrat că acea clădire nu a fost reparată de la construcția ei, din 1952, și nu s-a ținut cont de zona seismică. În caz de cutremur, ea cade la pământ. Acolo, este proiectat, și a trecut deja aprobarea în Consiliul Național al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Culturii, și urmează, pe lângă modernizarea blocului, Teatrul Național să mai câștige o sală, modernă, de 252 de locuri”

După ce blocul din curte, partea de producție a Teatrului Național va fi reparat, se va trece la etapa a doua a investițiilor care constă în renovarea blocului central al instituției, de pe care cade tencuiala, după cum a mărturisit Petru Hadărcă. 

O altă instituție care ar putea fi renovată din banii oferiți de România este Muzeul Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu”. Potrivit directoarei instituției, Maria Șleahtițchi, ministrul culturii al Rep. Moldova Sergiu Prodan și  cel al României, Lucian Romașcanu, au efectuat o vizită de documentare la muzeu. Este o instituție plină de istorie și se dorește ca ea să devină un centru modern al culturii române de pe ambele maluri ale Prutului, susține Maria Șleahtițchi. 

”Știm că trebuie restaurat un monument de patrimoniu național. E vorba de o vilă urbană, numită Casa Pronin, noi îi mai spunem și Casa Fundațiilor Regale, o construcție de la începutul sec. 20, care trebuie neapărat restaurată. Sperăm că în baza protocolului dintre cele două ministere, o parte din banii donați culturii din Rep. Moldova vor fi direcționați spre muzeul nostru pentru a restaura acest obiectiv cultural prin însăși construcție cât și spatiile care vor deveni spații de expoziție permanentă a Muzeului Național al Literaturii Române”.   

În perioada interbelică, edificiul Muzeului de Literatură a aparținut Casei Regale a României, a fost sediul Fundației Regale ”Carol” și al Institutului Român de Sociologie. După anii 90, pentru o perioadă a fost sediul Institutului Cultural Român la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău