O nouă variantă SARS-CoV-2 a fost descoperită în sudul Californiei

  • 12 Februarie 2021 12:58
O nouă variantă SARS-CoV-2 a fost descoperită în sudul Californiei

O echipă internațională de cercetători a detectat o nouă variantă a coronavirusului SARS-CoV-2 în sudul Californiei și a descoperit că 44 la sută din mostrele prelevate și studiate în luna ianuarie corespundeau acestei noi mutații, relatează EFE, citată de Agerpres.

Rezultatele acestei investigații au fost publicate vineri de revista Journal of the American Medical Association (JAMA). Cercetătorii au observat că noile variante tind să devină predominante prin intermediul unui proces de selecție evolutivă deocamdată nu prea bine cunoscut.

Oamenii de știință înșiși au mărturisit confuzia pe care o provoacă utilizarea nedefinită în ultimele luni a termenilor "variantă", "tulpină" sau "mutație", atât în mass-media cât și în publicațiile științifice.

Terminologia se referă la replicarea virusului cu genom ARN care determină introducerea de mutații în întregul genom viral, au spus cercetătorii care au observat că doar când sunt selectate mutații specifice, sau un ansamblu de mutații, prin intermediul a numeroase runde de replicare virală, poate apărea o nouă variantă.

Când variația de secvențiere produce un virus cu caracteristici fenotipice clar diferite, varianta se numește tulpină, iar când printr-o secvențiere genetică și o analiză filogenetică se detectează o nouă variantă ca ramură diferită în arborele filogenetic, atunci este vorba de o nouă linie de virusuri.

În cazul din California cercetătorii vorbesc despre "o variantă" a virusului SARS-CoV-2 . Cercetătorii au semnalat că în faza inițială a pandemiei au existat nivele scăzute de evoluție genetică, însă ulterior tulpina originală a fost înlocuită în multe regiuni ale lumii cu noi variante care au demonstrat o mai mare eficiență în replicarea virală la ființele umane.

Datele cunoscute până acum sugerează că vaccinurile actuale și-ar putea conserva capacitatea de a preveni multe spitalizări și decese, chiar și în cazul unei reduceri a eficacității generale care ar putea interveni ca urmare a apariției noilor variante.

California, cel mai populat stat al SUA și care a înregistrat în total 45.639 de decese de la începerea pandemiei, a devansat statul New York care se situa încă din martie trecut pe primul loc în privința numărului deceselor asociate bolii COVID-19, potrivit bilanțului publicat joi de Universitatea Johns Hopkins.

Primul val al pandemiei a fost relativ ușor în California, comparativ cu statele de pe coasta de est, însă de la sfârșitul anului trecut situația din vestul țării s-a agravat semnificativ, iar cazurile de COVID-19 s-au multiplicat.

În ce privește numărul de cazuri, California este în prezent statul cel mai afectat din Statele Unite, totalizând 3.454.751 de contagieri, de două ori mai mult decât New York.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău