O nouă ședință comună a Comisiilor juridice de la Chișinău și București va avea loc în luna martie. Olesea Stamate: Vrem să muncim la un proiect de lege care să fie aprobat în ambele state

  • 17 Februarie 2022 10:05
O nouă ședință comună a Comisiilor juridice de la Chișinău și București va avea loc în luna martie. Olesea  Stamate: Vrem să muncim la un proiect de lege care să fie aprobat în ambele state

Recent la Chișinău a avut loc ședința comună a Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului R. Moldova și a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului României, iar următoarea întrunire ar urma să aibă loc la finele lunii martie. Despre aceasta a anunțat președintele Comisiei juridice de la Chișinău, Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Ne-am arătat interesul față de promovarea instruirii magistraților din R. Moldova în România și eventual anumite schimburi de experiență de ce nu și pentru colegii din România în R. Moldova. Am discutat și alte subiecte, unele de interes mai mare pentru noi și altele care au părut interesante pentru colegii din România. Dar am zis că este doar o ședință preliminară, ne-am înțeles că vom avea ședințe de genul respectiv în mod regulat”, a declarat Olesea Stamate în platoul TVR Moldova.

Președintele Comisiei parlamentare susține că cele două entități vor încerca să elaboreze un proiect de lege adaptat legislației României și Republicii Moldova, care să aibă un conținut similar.

„Următoarea ședință este prognozată pentru sfârșitul lunii martie unde vom discuta deja mai la concret să vedem dacă putem să muncim împreună și la un proiect de lege care să fie aprobat și în Republica Moldova și în România, cu conținut aproximativ similar, în funcție de contextul și legislația care este în ambele state. Respectiv ne bucurăm că am stabilit această colaborare. Este o platformă de discuții interesantă, un schimb de experiență și dezbateri juridice. S-au arătat foarte interesați și a fost plăcut să discutăm așa ca între juriști, să dezbatem anumite subiecte, să vedem și viziunea lor că au trecut prin anumite situații, anumite lecți pe care ar fi bine să le evităm noi, să nu călcăm pe aceeași greblă eventual și să învățăm din greșelile pe care le-a făcut România dar și din practicile pozitive”, a precizat Olesea Stamate.

În context, președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, susține că este binevenit de un schimb de experiență între R. Moldova și România la acest capitol, iar o cooperare între studenții celor două state este necesară întrucât după evaluarea judecătorilor și procurorilor din sistem, statul R. Moldova va avea nevoie de multe cadre în acest domeniu.

„Noi trebuie să avem o Procuratură Anticorupție puternică după modelul românesc, cu totul împreună ca să poată face investigațiile cap coadă singuri și de la ei să cerem, cu un mandat foarte scurt și cu oameni selecți, inclusiv cu expertiză peste hotare, cu totul. Orișicare schimb de experiență este bun, mai ales dacă ai de unde învăța, iar din România noi avem de unde învăța. Dar pe noi ne interesează deasemenea ca oamenii care vin din România să cunoască și legislația R. Moldova care e diferită de cea a României. Adică ceea ce ar putea să fie, un fel de cooperare în care persoanele învață un an în R. Moldova și un an în România pentru a deveni ulterior judecători și procurori. Dar noi vom avea nevoie de mulți judecători și procuurori dacă ne uităm după experiența Albaniei, jumătate din procurori și judecători cel mai probabil vor pleca”.a menționat Vladislav Gribincea.
Ședința comună a Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova și Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului României a avut loc la 10 februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău