O nouă rundă în formatul 5+2, discutată cu reprezentantul Președinției în exercițiu a OSCE

  • 22 Martie 13:42
O nouă rundă în formatul 5+2, discutată cu reprezentantul Președinției în exercițiu a OSCE

Chișinăul accentuează necesitatea revenirii la situația de până la pandemie în ceea ce ține de prevederile așa-numitului pachet Berlin plus. Ulterior ar urma avansarea proceselor, cu păstrarea tuturor formatelor de dialog active, inclusiv planificarea în perioada apropiată a vizitei mediatorilor și a observatorilor în Republica Moldova și apoi organizarea unei potențiale runde a formatului de negocieri 5+2. Subiectele au fost discutate în cadrul unor consultări în format online, la care au participat vicepremierul Olga Cebotari și reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr-Harting, transmite IPN.

Discuțiile purtate între cei doi oficiali s-au axat preponderent pe dinamica și pe esența dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, fiind evidențiat că în anul curent s-au desfășurat deja două întrevederi la nivelul reprezentanților politici. De asemenea, au avut loc șase ședințe ale grupurilor de lucru sectoriale. A fost menționată necesitatea deblocării activităților pe platforma Comisiei Unificate de Control întru soluționarea celor mai acute probleme din Zona de Securitate.

Viceprim-ministra a reamintit că implementarea măsurilor de combatere eficientă a infecției cu coronavirus pe ambele maluri ale Nistrului este o prioritate în acest an și a menționat că, la inițiativa părții moldovenești, împreună cu OMS, au fost organizate două ședințe la nivelul experților în domeniul sănătății. Totodată, o parte din dozele de vaccin livrate pentru Republica Moldova sunt transferate spitalelor și centrelor de sănătate din regiune.

Subiectelor din sectorul transportului auto le-a fost dedicată o atenție distinctă, fiind indicată dinamica interacțiunii între experții de profil. Au fost abordate măsurile și eforturile întreprinse pentru a eficientiza și a asigura funcționalitatea punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Tiraspol și Râbnița, precum și evoluțiile marcate în organizarea campaniei de informare a cetățenilor din regiunea transnistreană cu privire la regulile de participare în traficul rutier internațional.

S-a reiterat și faptul că respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană și restabilirea liberei circulații în și dinspre raioanele de est ale țării sunt dosare primordiale pentru Guvernul Republicii Moldova și s-a îndemnat mobilizarea eforturilor sub egida OSCE în vederea revenirii situației în albia standardelor internaționale în vigoare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,06 m/s
Tue
26
Wed
28
Thu
26
Fri
26
Sat
28

Curs oficial BNM 27 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2850 0.0203
USD 18.0497 -0.0272
RON 4.3249 0.0043
UAH 0.6685 -0.0000
RUB 0.2436 -0.0021
Arhivă Radio Chișinău