O nouă rundă de discuții în format 1+1, la Tiraspol. Oleg Serebrian: Obiectivul autorităților de la Chișinău este racordarea regiunii transnistrene la procesul de integrare europeană

  • 15 Mai 14:37
O nouă rundă de discuții în format 1+1, la Tiraspol. Oleg Serebrian: Obiectivul autorităților de la Chișinău este racordarea regiunii transnistrene la procesul de integrare europeană

O nouă rundă de discuții în procesul de reglementare transnistreană în format 1+1 va avea loc vineri, 17 mai, la Tiraspol.

Pe agenda reuniunii sunt subiecte de ordin economic și social din stânga Nistrului, iar obiectivul autorităților de la Chișinău este racordarea regiunii transnistrene la procesul de integrare europeană susține, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Faptul că negociatorul-șef de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, este dat în urmărire pe teritoriul Ucrainei nu constituie un obstacol legal pentru participarea sa la discuții, deoarece procesul în care este vizat nu are un caracter internațional, a precizat Serebrian în cadrul unei emisiuni la postul public național de televiziune.

Potrivit vicepremierului, autoritățile constituționale tratează conflictul transnistrean ca o problemă internă a Republicii Moldova și consideră că internaționalizarea excesivă a procesului de negocieri nu este în interesul Chișinăului.

Oficialul a adăugat că 31 decembrie 2024, dată la care se încheie contractul de tranzit al gazului pe teritoriul Ucrainei reprezintă o dată de hotar cronologic când Rep. Moldova va trebui să identifice sursele alternative și trasee alternative de aprovizionare cu gaze.

Amintim că ultima ședință la Tiraspol în formatul 1+1  a avut loc cu patru luni în urmă, pe 16 ianuarie, subiectul cheie constituind atunci codul vamal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:4,63 m/s
Mon
26
Tue
26
Wed
23
Thu
24
Fri
25
Arhivă Radio Chișinău