O nouă platformă va ajuta la detectarea infectării cu COVID-19 prin analiza vocii și tusei

  • 09 August 2020 17:04
O nouă platformă va ajuta la detectarea infectării cu COVID-19 prin analiza vocii și tusei

Un grup de investigatori din Luxemburg este pe cale să pună la punct un sistem de detectare a coronavirusului prin intermediul vocii și tusei, ceea ce va permite un mai bun diagnostic de la distanță și va reduce riscul contagierii din cauza contactului fizic dintre medici și pacienți, informează EFE, preluat de Agerpres.

Proiectul, denumit CDCVA (Detectarea COVID-19 prin analizarea tusei și vocii), are în vedere "o abordare inovatoare", pe baza inteligenței artificiale, pentru a detecta virusul în funcție de parametrii vocii și tusei persoanelor afectate, a explicat într-un interviu acordat EFE responsabilul inițiativei, Muhannad Ismael.

"Afecțiunile respiratorii, cum ar fi tusea seacă, durerile în gât și dispneea provocate de COVID-19, pot face ca vocile pacienților să fie diferite, creând 'semnături identificabile de voce', care pot fi recunoscute prin folosirea sistemului nostru", a explicat Ismael.

"Ideea noastră se inspiră din investigațiile avansate (...) pentru analiza sunetului, cum ar fi recunoașterea automată a persoanelor afectate de o răceală, ca urmare a acusticii vocii, sau distincția între tusea seacă și cea productivă", explică expertul.

Pentru a dezvolta sistemul trebuie colectate un număr mare de registre de voce și înregistrări cu persoane care tușesc, care ulterior sunt procesate printr-o serie de metode cu scopul de a elimina zgomotele și a identifica parametrii tusei și ai vocii.

"Capacitatea de a identifica cu succes pacienții cu COVID-19 pornind de la vocile lor depinde în mare măsură de strângerea unui număr mare de date care să conțină timbrul vocii și tusea pacienților cu coronavirus", spune Ismael, care a explicat totodată că sunt colectate date inclusiv de la persoane sănătoase sau de la indivizi care se confruntă cu alte afecțiuni respiratorii.

Sistemul la care lucrează acest grup de cercetători nu are pretenția să înlocuiască alte tipuri de teste, ci are ca scop să asigure complementaritatea, oferind "o evaluare suplimentară preliminară a stării de sănătate" a unor segmente mari de populație, fără a-i pune în pericol pe lucrătorii din sistemul sanitar. Potrivit lui Ismael, sistemul ar putea ajuta serviciile de urgență să gestioneze volumul apelurilor telefonice pentru a identifica cazurile critice și care necesită o intervenție rapidă.

Platforma va fi lansată în septembrie și va fi disponibilă în opt limbi - engleză, franceză, germană, luxemburgheză, spaniolă, rusă, sârbă și arabă - pentru a ajunge la un număr cât mai mare de oameni din întreaga lume.

În afara parametrilor vocali, platforma va strânge informații despre vârstă, sex, țară, obiceiul de a fuma, simptome, comorbidități (de exemplu: astm, alergii, maladie pulmonară obstructivă cronică etc.) și stadiul testelor pentru coronavirus. Informația va fi anonimă pentru a proteja intimitatea și pentru a evita ca participanții să poată fi identificați.

La inițiativă, finanțată de Fondul Național de Investigații din Luxemburg, participă cercetători de la Institutul de Știință și Tehnologie din Luxemburg și de la Universitatea din Luxemburg, cu sprijinul Institutului de Sănătate din această țară. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:3,09 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
2
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău