O nouă amânare a ședinței CSP, a treia din ultima perioadă. Expert: Nu se dorește numirea învingătorilor concursurilor în aceste funcții

  • 09 Februarie 2023 12:06
O nouă amânare a ședinței CSP, a treia din ultima perioadă. Expert: Nu se dorește numirea învingătorilor concursurilor în aceste funcții

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor, programată pentru astăzi, a fost iar amânată din cauza lipsei de cvorum. Este a treia amânare din ultima perioadă. Președinta Consiliului, Angela Motuzoc, s-a arătat nedumerită, comentând că în aceste circumstanțe societatea trebuie să-și facă concluziile de rigoare. Pe agenda de astăzi au fost subiecte precum desemnarea unui șef adjunct interimar la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și mai multe numiri în funcții de procuror. Este o boicotare din partea membrilor care nu se prezintă la ședințe, este de părere expertul în domeniul juridic, Ilie Chirtoacă. El consideră că „nu se dorește numirea învingătorilor concursurilor în aceste funcții”, transmite Radio Chișinău.

Pentru că nu toți membrii Consiliului Superior al Procurorilor s-au prezentat la ședință, aceasta a fost amânată pentru săptămâna viitoare. Președinta Consiliului, Angela Motuzoc, s-a arătat nedumerită de această situație.

„Facem un apel public către colegii noștri să manifeste mai mult respect față de procurori, deoarece activează și sunt salarizați de CSP. Această situație devine de neînțeles. Rămâne societatea să-și facă concluziile în cazul dat…”, a spus Motuzoc.

Pe agenda de zi au fost peste 10 subiecte, printre care examinarea ordinului cu privire la numirea unui șef adjunct interimar la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, mai multe numiri în funcții importante la diferite procuraturi din Chișinău, dar și avizarea proiectului ce se referă la prioritățile privind activitatea Procuraturii pentru anul 2023.

Este o boicotare din partea membrilor care nu se prezintă la ședințe, este de părere expertul în domeniul juridic, Ilie Chirtoacă.

„Impresia primară după ce am monitorizat ședința este că nu s-a dorit să fie acest cvorum. Observăm că această trenare se manifestă din partea membrilor neprocurori din cadrul Consiliului. De ce au făcut acest lucru, nu avem decât să presupunem. Nu se dorește numirea persoanelor, învingătorilor concursurilor în aceste funcții, lucru care este regretabil”, a declarat Chirtoacă.

Ilie Chirtoacă atenționează că CSP s-a pomenit într-o situație de blocaj care poate continua până la numirea unei noi componențe a Consiliului Superior al Procurorilor, în cazul în care ședințele vor continua să fie amânate.  Printre cei care nu s-a prezentat la ședință se numără și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care, la fel, este membru al Consiliului.

L-am contactat pentru o reacție, dar nu ne-a răspuns la apel. Nici purtătoarea de cuvânt a instituției pe care o conduce nu a fost de găsit la telefon.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău