O monografie dedicată lingvistei Maria Cosniceanu a fost lansată la Chișinău

  • 01 Septembrie 2022 18:22
O monografie dedicată lingvistei Maria Cosniceanu a fost lansată la Chișinău

La Biblioteca municipală ”B. P. Hasdeu” din capitală a fost lansat ieri volumul „Maria Cosniceanu: în slujba numelui corect”, monografie bibliografică + CD + versiune electronică, dedicată reputatei lingviste, doctor în filologie, care a activat întreaga viață la Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei.

Potrivit doctorului habilitat în filologie Elena Ungureanu, cartea dispune de versiune tipărită și de versiune electronică (postată pe platforma Hapes.hasdeu.md și pe Zenodo.org). Fiecare exemplar este însoțit de un CD pe care sunt înregistrate peste 80 de înregistrări audio (Casa Radio). Volumul cuprinde: notă asupra lucrării; tabel cronologic, studii dedicate, studii ale cercetătoarei, un interviu de ultimă oră bogat ilustrat, o bibliografie completă (cca 800 de titluri), 4 indexuri auxiliare. Cartea are 200 de pagini.

Pe marginea volumului s-au pronunțat Mariana Harjevschi, director general al Bibliotecii municipale ”B. P. Hasdeu”, Lidia Kulikovski, director adjunct al instituției, Viorica Răileanu, Gheorghe Budeanu, Vasile Șoimaru, editoarea Marcela Mardare, Cecilia Melniciuc, protoiereul Ioan Ciuntu ș.a.

Prezentă la eveniment, lingvista Maria Cosniceanu a mulțumit instituției și autoarelor acestei bibliografii, doctor habilitat Elena Ungureanu și Zinaida Tâmbur. Ea a rememorat cele mai importante colaborări cu Radio Moldova, cu ziarul ”Timpul”, SA Registru, revista Natura și diferiți intelectuali. De asemenea, Maria Cosniceanu a menționat că antroponimele au fost și sunt marea sa pasiune, o temă de cercetare sugerată de academicianul Nicolae Corlăteanu. O cercetare cale de o viață.

Maria Cosniceanu s-a născut pe 4 februarie 1935 în satul Temeleuți, județul Soroca. După absolvirea Universității de Stat din Moldova, timp de un an a lucrat la Școala medie din Costești, Hâncești. În 1958 este angajată la Institutul de Limbă și Literatură al Filialei Moldovenești a Academiei de Științe a URSS (actualmente - Institutul de Filologie al AȘM) și a parcurs mai multe trepte ale ierarhiei științifice, până la cea de cercetător științific coordonator. În anii 1964-1967, sub conducerea academicianului Nicolae Corlăteanu și-a făcut doctorantura la AȘM și în 1971 a susținut teza de doctor în filologie, consacrată studierii antroponimiei naționale. Din anul 1970 a participat la emisiuni radiofonice și televizate, susținând rubrici speciale de lingvistică - ”În lumea cuvintelor”, ”Dulce grai”, ”Grai matern”, ”Logos”.  

Editorial, debutează în 1964 cu lucrarea „Nume de persoană” (în colaborare cu Anatol Eremia) - primul îndreptar antroponimic din R. Moldova, reeditat în 1968 și în 1974. În 1973 apare lucrarea monografică „Studiu asupra numelor de persoană”, urmată de două cărți de popularizare a antroponimiei ca domeniu al științei și ca patrimoniu național. Odată cu proclamarea limbii române ca limbă de stat și revenirea la grafia latină, Maria Cosniceanu a întocmit și editat „Dicționarul cu prenume și nume de familie” - o lucrare de căpătâi, care, într-un singur deceniu, a cunoscut trei ediții (1991, 1993 și 1999). În 2000 Maria Cosniceanu a fost distinsă cu medalia „Meritul Civic” și în 2010 cu medalia AȘM „Dimitrie Cantemir”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău