O misiune civilă în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună a UE ar putea fi instituită în Republica Moldova

  • 21 Februarie 2023 12:41
O misiune civilă în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună a UE ar putea fi instituită în Republica Moldova

O misiune civilă în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună a UE ar putea fi instituită în R. Moldova, a declarat înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell, la finalul Consiliului Afacerilor Externe al Uniunii Europene care a avut ieri la Bruxelles. Subiectul a fost introdus pe agenda reuniunii la inițiativa României. Potrivit ministrului afacerilor Externe de la București, Bogdan Aurescu, România a propus pe lângă crearea unei misiuni civile a UE și a unui centru pentru combaterea dezinformării, dar și a unui regim de sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze R. Moldova., transmite Radio Chișinău.

Misiunea civilă în cadrul Politicii de Securitate și Apărare Comună a Uniunii Europene care ar putea fi instituită în Rep. Moldova ar urma să ajute țara candidată la aderare să facă față interferențelor străine și eforturilor de destabilizare, să-și consolideze securitatea pentru a putea avansa pe calea integrării europene, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell.

”Am discutat cu Ministrul Nicu Popescu despre consecințele directe ale războiului, inclusiv violarea repetată, inacceptabilă a spațiului aerian al R. Moldova și folosirea armei energetice de către Rusia față de R. Moldova. Moldova are nevoie de sprijin, o sprijinim și vom continua să o sprijinim pe calea integrării europene. Procesul de extindere are o cu totul altă semnificație decât cel de dinainte de război. Creșterea rezilienței Rep. Moldova și securității sale este cea mai bună cale de ne asigura că va avansa pe calea integrării. Republica Moldova și-a manifestat dorința de a fi parte a Politicii Europene de Apărare și Securitate Comună. Considerăm posibilitatea creării unei astfel de misiuni în Moldova, care să o ajute să facă față interferențelor străine, și eforturilor de destabilizare”, a spus Josep Borell.

Locul Rep. Moldova și Ucrainei este în Uniunea Europeană a subliniat Josep Borrell,  care s-a referit la sprijinul oferit de UE în prezent Rep. Moldova prin instrumentul european pentru pace.

La reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care a avut loc la Bruxelles, și unde șefii celor 27 de diplomații naționale europene au avut un “dialog consistent” cu omologul lor Nicu Popescu privind situația din Republica Moldova, ministrul român de externe Bogdan Aurescu a propus crearea unei misiuni civile a UE pentru R. Moldova, crearea unui centru StratCom pentru combaterea dezinformării și declanșarea procesului privind crearea unui regim de sancțiuni la adresa Rusiei pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova.

”Cred că este extrem de important ca Uniunea Europeană să transmită azi, prin intermediul miniștrilor săi de externe un mesaj puternic de susținere a rezilienței și securității Rep. Moldova. În acest sens, am să sugerez pentru a analiza propunerea de instituire a unui regim de sancțiuni separat  pentru tentativele de destabilizare a situației în Rep. Moldova, ordinea constituțională și statul său de drept. În același timp, cred că este important ca astăzi Consiliul să exprime susținerea puternică pentru crearea unei noi misiuni civile în Rep. Moldova, și să continue susținerea pentru interconectarea energetică a țării cu Uniunea Europeană prin intermediul României”, a precizat Bogdan Aurescu.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea sprijinirii Republicii Moldova pe mai multe planuri, utilizării întregului instrumentar de politică externă pentru un răspuns comun al UE la acțiunile externe de destabilizare a situației de la Chișinău, pentru a preveni ca acțiunile Rusiei să conducă la destabilizarea întregii regiuni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău