O jurnalistă chineză, o jurnalistă palestiniană și Proiectul Pegasus au câștigat premiile Reporteri fără Frontiere pe 2021

  • 18 Noiembrie 2021 15:04
O jurnalistă chineză, o jurnalistă palestiniană și Proiectul Pegasus au câștigat premiile Reporteri fără Frontiere pe 2021

Jurnalista chineză Zhang Zhan, jurnalista palestiniană Majdoleen Hassona și Proiectul Pegasus au câștigat Premiile Reporteri fără Frontiere (RSF) pentru libertatea presei pe anul 2021, a anunțat joi organizația internațională într-un comunicat.

În fiecare an, Premiile RSF pentru libertatea presei recompensează activitatea unui jurnalist sau a unei jurnaliste ori a unei instituții media care a contribuit într-un mod semnificativ la apărarea sau la promovarea libertății presei în lume.

La această a 29-a ediție, au fost acordate premii la trei categorii: curaj jurnalistic, impact și independență. Șase jurnaliști și șase instituții media sau organizații de jurnaliști dintr-un total de 11 țări s-au numărat printre nominalizări.

Premiul pentru curaj, care urmărește să susțină și să încurajeze jurnaliștii, instituțiile media sau ONG-urile care dau dovadă de curaj în practica, în apărarea sau în promovarea jurnalismului, a fost câștigat de jurnalista chineză Zhang Zhan.

În ciuda amenințărilor constante din partea autorităților, această avocată devenită jurnalistă a relatat despre epidemia de COVID-19 în orașul Wuhan în februarie 2020, precizează RSF. Ea a transmis în direct pe rețelele de socializare imagini cu străzi, spitale și familii ale bolnavilor.

Reportajele sale din inima primului epicentru de coronavirus au reprezentat una din principalele surse de informare independente despre situația sanitară din regiune. Arestată în mai, închisă în secret și fără motiv oficial timp de mai multe luni, Zhang Zhan a fost condamnată la 28 decembrie 2020 la patru ani de închisoare, oficial pentru că ''a stârnit certuri și a provocat tulburări''.

Pentru a protesta împotriva acestei nedreptăți și împotriva relelor tratamente la care a fost supusă, jurnalista a declanșat o grevă a foamei, fiind hrănită cu forța printr-o sondă. Apropiații săi se tem în prezent că jurnalista ar putea muri, pentru că starea sa de sănătate s-a deteriorat grav în ultimele săptămâni.

Premiul de impact, care urmărește să recompenseze jurnaliștii, instituțiile media sau ONG-urile care au contribuit la îmbunătățiri evidente în privința libertății jurnalistice, independenței și pluralismului, sau au sporit conștientizarea în legătură cu aceste chestiuni, a fost acordat Proiectului Pegasus.

Proiectul Pegasus este o anchetă publicată de un consorțiu internațional format din peste 80 de jurnaliști de la 17 media din 11 țări, coordonat de organizația Forbidden Stories, cu sprijinul tehnic din partea Security Lab din cadrul Amnesty International, reamintește RSF.

Pe baza unei scurgeri de peste 50.000 de numere de telefon, această anchetă a dezvăluit în special cum un număr de aproape 200 de jurnaliști au fost spionați de regimuri autocratice, dar și de regimuri democratice, care au cumpărat licențe pentru a folosi tehnologia Pegasus.

Proiectul Pegasus a atras atenția asupra amplorii supravegherii la care ar putea fi supuși jurnaliștii. Ancheta a determinat RSF, dar și alte numeroase instituții media să depună plângere și să ceară un moratoriu asupra acestor tehnologii de supraveghere.

Premiul pentru independență, care urmărește să recompenseze jurnaliștii, instituțiile media sau ONG-urile care au rezistat în mod remarcabil presiunilor financiare, politice, economice sau religioase, a fost decernat jurnalistei palestiniene Majdoleen Hassona.

Înainte de lucra pentru postul turc de televiziune TRT și de a se stabili la Istanbul, această jurnalistă palestiniană a fost cu regularitate pusă sub acuzare și hărțuită atât de autoritățile israeliene, cât și de cele palestiniene, pentru relatările sale critice.

În august 2019, când s-a întors în Cisiordania pentru a sărbători Ramadanul cu logodnicul său, de asemenea jurnalist la TRT și stabilit în Turcia, ea a fost oprită la un punct de trecere israelian și informată că are o interdicție să părăsească teritoriul, emisă de serviciile israeliene de informații, "din motive de securitate".

Jurnalista este de atunci blocată acolo. Ea a decis să își continue activitatea la fața locului, iar în iunie 2021 a relatat despre manifestațiile antiguvernamentale care au urmat decesului opozantului Nizar Banat.

Juriul de la această a 29-a ediție a premiilor a fost condus de președintele RSF, Pierre Haski, și a avut ca membri eminenți jurnaliști sau apărători ai libertății de expresie din întreaga lume.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:6,69 m/s
Mon
6
Tue
6
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău