O importantă donație de vaccin antigripal a ajuns în R.Moldova. Va fi folosită în primul rând pentru cei cu boli cronice

  • 22 Decembrie 2018 10:15
O importantă donație de vaccin antigripal a ajuns în R.Moldova. Va fi folosită în primul rând pentru cei cu boli cronice

O donație de 130 de mii de doze de vaccin antigripal a fost oferită Republicii Moldova de organizația internațională „The Task Force for Global Health”. Dozele cu vaccinul Influenza Vaccine (Split Virion) au fost recepționate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) și este distribuit zilele acestea instituțiilor medico-sanitare publice, pentru imunizarea împotriva gripei sezoniere a contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire, informează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Vor fi vaccinați în primul rând persoanele care suferă de boli cronice, lucrătorii medicali, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, personalul din instituțiile de asistență socială, copiii din orfelinate, etc. Vaccinul antigripal este oferit gratuit.

Campania de imunizare împotriva gripei a început în luna octombrie, când Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a procurat și distribuit instituțiilor medico-sanitare publice 30.000 de doze de vaccinuri antigripal.

Autoritățile mai atenționează că beneficiile vaccinării împotriva gripei sezoniere sunt: reducerea riscului apariției formelor severe de boală și a numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medici, pierderilor zilelor de muncă sau de studii, precum și prevenirea complicațiilor, spitalizării și deceselor cauzate de gripă.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălatul pe mâini cu apă și săpun, folosirea șervețelelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui mod de viață sănătos – alimentație bogată în legume și fructe, evitarea surmenajului și efectuarea exercițiilor fizice) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin infecții virale acute ale căilor respiratorii și în special prin gripă.

La apariția primelor simptome compatibile cu gripa (febră, tuse, frisoane, secreții nazale, cefalee, dureri circulare și/sau musculare, astenie), este necesară adresarea la medic și nu se recomandă autotratamentul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău