O femeie din trei este victimă a violențelor conjugale

  • 21 Noiembrie 2014 09:22
O femeie din trei este victimă a violențelor conjugale

O femeie din trei a fost victimă a violențelor conjugale în lume, scrie Organizația Mondială a Sănătății (OMS) într-o serie de studii publicate vineri în revista medicală The Lancet.

În pofida atenției crescute acordate în ultimii ani combaterii violențelor împotriva femeilor și fetelor, acestea rămân încă la un nivel 'inacceptabil', potrivit OMS, care consideră că eforturile de până acum sunt insuficiente.

La nivel mondial, între 100 și 140 de milioane de fete și femei au fost supuse mutilării genitale, aproximativ 70 de milioane de fete s-au căsătorit înainte de a împlini vârsta de 18 ani, de multe ori împotriva voinței lor, și 7% din femei riscă să fie victime ale unui viol în viața lor, arată autorii studiului.

Aceste violențe, 'exacerbate în timpul conflictelor și crizelor umanitare', au consecințe dramatice pentru sănătatea psihică și fizică a victimelor, adaugă OMS.

'Nicio baghetă magică nu poate eradica violența împotriva femeilor. Dar avem dovezi că schimbarea mentalităților și comportamentelor este posibilă și poate fi realizată în mai puțin de o generație', explică Charlotte Watts, profesor la Școala de igienă și medicină tropicală din Londra.

Agenția ONU solicită mai multe investiții din partea statelor și donatorilor pentru reducerea discriminărilor împotriva femeilor, subliniind că nu este vorba doar de o problematică socială și penală, ci și de sănătate publică.

'Cadrele medicale sunt de multe ori primii oamenii care se întâlnesc cu femeile victime ale violenței. Iar acest personal medical necesită o pregătire corespunzătoare, spune dr. Claudia Garcia-Moreno, responsabil al OMS cu cercetările privind violența împotriva femeilor.

Studiul sugerează factorilor de decizie politică, personalului medical și donatorilor internaționali cinci piste pentru a accelera eforturile. Statele ar trebui să aloce mai multe resurse pentru a face o prioritate din combaterea violenței împotriva femeilor, recunoscând că aceasta este un obstacol în calea dezvoltării și a accesului la sănătate. În același timp, toate pârghiile care perpetuează discriminările de gen, în lege sau instituții, ar trebui să fie eliminate.

Promovarea egalității de șanse, a comportamentelor non-violente și a non-stigmatizării victimelor este o necesitate, potrivit autorilor studiilor. Punerea în aplicare a legislației de prevenire bazate pe sănătate, securitate, educație și justiție vor ajuta la schimbarea mentalităților.

De asemenea, statele ar trebui să promoveze studiile și să pună în aplicare mai rapid măsurile care se dovedesc cele mai eficiente în lupta contra discriminărilor de gen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău