O femeie din Republica Moldova a pus pe roate o afacere cu produse fără gluten

  • 21 Ianuarie 2017 11:36
O femeie din Republica Moldova a pus pe roate o afacere cu produse fără gluten

Apreciate pe plan mondial, produsele fără gluten nu sunt foarte solicitate de către moldoveni. O explicație ar fi lipsa de informație despre beneficiile acestora.

Irina Balica, moldoveanca care a pus pe roate o afacere cu produse fără gluten, a declarat pentru IPN că produsul primar pentru care a optat este sorizul. Planta a fost obținută prin încrucișarea a alte două culturi, de către academicianul Ghoerghe Moraru, încă acum 50 de ani. Este o cultură rezistentă la secetă, nepretențioasă și cu o roadă de cinci tone la hectar, este o plantă de viitor, a spus antreprenoarea.

Irina Balica a pus afacerea pe roate acum cinci ani, cu ajutorul Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, și a reușit să dezvolte o linie de prelucrare și ambalare a produselor din soriz, care au ajuns și într-o rețea de supermarketuri din capitală. Prețul produselor fără gluten autohtone este cu mult mai mic comparativ cu cel al produselor de import, susține producătoarea. Din recolta obținută sunt produse patru derivate de produse: crupe boabe, crupe brizate, griș și făină. Toate produsele se regăsesc sub marca BioEm și sunt certificate. Produsele sunt recomandate copiilor cu vârsta de până la cinci ani și femeilor după 50 de ani care au intoleranță la gluten.

„Cerința de produse fără gluten pe piața internă nu este foarte activă pentru că lumea nu este foarte informată despre gluten și până și medicii nu descoperă întotdeauna la timp boala celiacă, adică intoleranța la gluten. Acest aspect este ignorat, dar cred că se va aborda cu timpul, prin informarea cetățenilor despre efectul nociv al consumului de gluten”, a declarat Irina Balica.

Sorizul poate fi folosit nu doar ca produs fără gluten, dar ca și un analog al hriștei, fiind bogat în proteine și conține toată gama vitaminei B, ceea ce duce la reducerea nivelului de colesterol în sânge. Irina Balica a spus că încearcă să promoveze consumul de produse fără gluten în grădinițele și școlile din țară, fiind produse recomandate copiilor, dar există o reticență.

Peste 50% din producție este exportată pe piața românească, unde consumatorii sunt mai informați, dar și numărul copiilor cu intoleranță la gluten este mai mare. Totodată, sorizul moldovenesc a ajuns și la un producător de paste făinoase din Italia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-6,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Thu
0
Fri
2
Sat
4
Sun
3
Mon
4
Arhivă Radio Chișinău