O familie de antibiotice care ar putea distruge bacteriile resistente la medicamente, descoperită în mostre de sol

  • 14 Februarie 2018 09:06
O familie de antibiotice care ar putea distruge bacteriile resistente la medicamente, descoperită în mostre de sol

O echipă de cercetători americani a descoperit în mostre de sol o nouă familie de antibiotice, informează marți BBC.

Compușii naturali ar putea fi utilizați pentru combaterea infecțiilor greu de tratat, speră echipa de la Universitatea Rockefeller din New York.

Testele au demonstrat că acești compuși, numiți malacidine, vindecă mai multe afecțiuni bacteriene care au devenit rezistente la majoritatea antibioticelor existente, printre acestea numărându-se superbacteria Staphylococcus aureus rezistent la meticilină - SARM (Methicillin-resistent Staphylococcus aureus - MRSA).

Experții susțin că lucrarea, publicată în jurnalul Nature Microbiology, oferă o nouă speranță în cursa înarmării cu antibiotice.

Afecțiunile rezistente la medicamente reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale. Acestea sunt răspunzătoare de moartea a circa 700.000 de persoane anual la nivel mondial, motiv pentru care este necesară identificarea de urgență a unor noi tratamente.

În sol se găsesc milioane de microorganisme diferite care pot produce o mulțime de compuși cu potențial terapeutic, inclusiv noi antibiotice.

Echipa de cercetători condusă de doctor Sean Brady a utilizat o tehnică de secvențiere pentru analiza a peste o mie de mostre de sol prelevate de pe teritoriul Statelor Unite. Când oamenii de știință au descoperit malacidine în mai multe dintre acestea au bănuit că ar putea fi vorba de o descoperire importantă.

Administrarea acestor compuși a vindecat infecțiile cutanate cu SARM la șoareci.

În prezent, cercetătorii lucrează la îmbunătățirea acestui tratament.

''Este imposibil de spus când, sau dacă, descoperirea unui antibiotic în primă etapă, cum este cazul malacidinelor, va avansa până la testele clinice'' a declarat doctor Brady. ''Este un drum lung și anevoios de la descoperirea inițială a unui antibiotic până la entitatea utilizată clinic'', a adăugat el.

Profesor Colin Garner din cadrul Institutului pentru cercetare în domeniul antibioticelor din Marea Britanie, a declarat că descoperirea noilor antibiotice cu potențial în tratarea infecțiilor cu bacterii gram-pozitive precum SARM este o veste bună, însă nu ar rezolva cea mai presantă necesitate. ''Preocuparea noastră o reprezintă așa-numitele bacterii gram-negative care sunt greu de tratat și a căror rezistență (la medicamente) este în creștere'', a subliniat el.

''Bacteriile gram-negative cauzează pneumonie și infecții ale sângelui, de tract urinar și dermatologice'', a adăugat Garner.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:1,54 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău