O expoziție omagială „Vlad Pohilă – model de conștiință, rezistență umană și intelectuală” a fost vernisată la Biblioteca Națională.

  • 06 Aprilie 2023 19:28
O expoziție omagială „Vlad Pohilă – model de conștiință, rezistență umană și intelectuală” a fost vernisată la Biblioteca Națională.

O expoziție omagială „Vlad Pohilă – model de conștiință, rezistență umană și intelectuală” a fost vernisată la Biblioteca Națională. Tot acolo a avut loc și un eveniment în memoria publicistului și lingvistului - „Vlad POHILĂ, mare cărturar și spirit enciclopedic – 70 de ani de la naștere”, scrie Radio Chișinău.

În 1989, în Rep. Moldova, apărea primul ghid de scriere în limba română  - „Să citim, să scriem cu litere latine”, avându-l ca autor pe Vlad Pohilă.  

S-a impus ca autor de articole pe teme culturale, emisiuni radiofonice de cultivarea limbii. Cultivă interviul, cronica literară, eseul, semnând numeroase materiale (inclusiv prefețe și postfețe) consacrate unor personalități marcante ale spiritualității naționale și ale celei universale.

În memoria sa, la Biblioteca Națională a Rep. Moldova, a fost inaugurată o expoziție de articole, publicații și cărți, prin care autorul creștea și transmitea dragostea pentru limba română generațiilor viitoare.

Jurnalista și buna prietenă a lui Vlad Pohilă, Luminița Dumbrăveanu, a subliniat importanța și aportul lingvistului în promovarea limbii române:

„Un semănător de lumină în tot spațiul românesc care a fost unul dintre primii oameni intelectuali, personalități de la noi, care în 10 iulie 1988 a ieșit cu o pledoarie publică privind alfabetul latin. Acest ziar, „Tinerimea Moldovei” este aici în expoziție – 10 iulie 1988. A fost nu numai un om cu mintea luminată, ci și un om cu mult curaj, cu demnitate și caracter”, a subliniat Luminița Dumbrăvean.

Academicianul Mihai Cimpoi a spus că Vlad Pohilă s-a manifestat și în calitate de traducător, dar îndeosebi ca un ctitor de carte bine scrisă:

„Era devotat limbii române, simțea limba română, sufletul limbii române, geniul limbii române. Avea chiar o intuiție a greșelilor, el urmărea contextul și depista greșeala acolo unde apărea. Să aducem acest omagiu bine meritat, mai ales atunci când limba română iată că a fost repusă în drepturile ei. Tot ce a fost carte bine redactată, stilistic bine pusă la punct, a fost și meritul lui”, a spus Mihai Cimpoi.

Scriitorul Vladimir Beșleagă și-a amintit de energia lui Vlad Pohilă și marea contribuție adusă de acesta limbii române:

„A fost un om energic, activ, care s-a dedat muncii lui. A avut vocația de filolog îndrăgostit. Eu i-aș spune ostaș neobosit pentru limba română. Printre cărțile lui, printre operele lui, este una care se intitulează „Și totuși, limba română”. În sfârșit s-a realizat limba lui, însă dumnealui nu a ajuns să vadă acest moment istoric și frumos” , spune Vladimir Beșleagă .

Publicistul, scriitorul și lingvistul Vlad Pohilă a scris numeroase articole și volume dedicate limbii române. A îngrijit primele numere în grafie latină ale ziarului Glasul, editate în mod clandestin la Riga și Vilnius în 1989.

Vlad Pohilă s-a născut pe 6 aprilie 1953, în satul Putinești, raionul Florești. A studiat la Facultatea de Ziaristică a Universității de Stat din Chișinău, apoi a urmat cursuri de muzeistică și studiu al artelor la Moscova. Și-a dat doctoratul la Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei. A colaborat cu numeroase publicații și a tradus peste 20 de cărți.

Este co-autor a mai multor dicționare și enciclopedii. Vlad Pohilă a fost prezent în topurile "Cei mai buni ziariști din Republica Moldova" din 2000 și 2003. A fost laureat al săptămânalului "Literatura și arta", pentru publicistică, în 2003, și pentru știință, în 2007.

Vlad Pohilă a fost autorul și realizatorul rubricii „Să vorbim corect, să vorbim românește” de la Radio România Chișinău.

S-a stins din viață la 15 mai 2020.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-1,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău