O expoziție dedicată Pactului Ribbentrop-Molotov, vernisată de PL. Dorin Chirtoacă insistă ca Rusia să ceară iertare pentru al II-lea Război Mondial (VIDEO)

  • 01 Septembrie 2019 13:47
O expoziție dedicată Pactului Ribbentrop-Molotov, vernisată de PL. Dorin Chirtoacă insistă ca Rusia să ceară iertare pentru al II-lea Război Mondial (VIDEO)

O expoziție dedicată Pactului Ribbentrop-Molotov și desecretizării protocoalelor adiționale, a fost vernisată de Partidul Liberal, duminică, 1 septembrie, la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Președintele PL, Dorin Chirtoacă, a amintit că la 1 septembrie se împlinesc 80 de ani de la declanșarea celui mai sângeros război din istoria omenirii, Al Doilea Război Mondial, când Germania invadează Polonia, în 1939.

„Germania își cere iertare din nou, cum  o face în fiecare an din 1945 încoace. Ce face Rusia, unde este Putin, când își va cere Rusia iertare, pentru că au împărțit în două Polonia, Germania cu Uniunea Sovietică… Atât timp cât un stat agresor ascunde crima, el se va comporta mârșav, imperialist și murdar cu toți cei din jurul său, cum face Rusia și astăzi”, a declarat Dorin Chirtoacă. 

El a acuzat Rusia că a continuat politica de expansiune și după destrămarea URSS, prin susținerea regimurilor separatiste pe teritoriile fostelor republici sovietice, inclusiv în zona transnistreană a R. Moldova.

„Pactul a fost descoperit în 1945 de americani într-o arhivă nazistă și s-a spus despre asta in Europa de Vest, dar a fost ascuns de Uniunea Sovietică și a fost negat protocolul adițional secret de împărțire a Europei până în 1989. Molotov a murit în 1986 și a negat până la moarte că a semnat acest document și abia în 89, pe vremea perestroicii lui Gorbaciov Sovietul Suprem a recunoscut că a existat o asemenea înțelegere criminală, dar la asta s-au oprit, n-au publicat documentele, le-au ținut în arhive. În toți acești ani au ascuns, au tăcut, au negat. După 1989, Rusia, care este succesoarea URSS, a lăsat acest subiect așa cum s-a expus Sovietul Suprem, în aparență, dar în realitate a continuat politica lui Stalin prin declanșarea tuturor conflictelor separatiste din țările unionale. Toți au avut de pătimit de pe urma acestor regimuri separatiste pornite de Rusia, cum s-a întâmplat în Transnistria în 1992. Au continuat politica de ocupație prin declanșarea acestor războaie, care durează până în ziua de azi”.

Dorin Chirtoacă a subliniat că Pactul Ribbentropp-Molotov a fost denunțat în Declarația de Independență a R. Moldova, votată la 27 august 1991.

Amintim că la 1 septembrie se împlinesc 80 de ani de la declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial (1939), prin atacul Germaniei asupra Poloniei (sfârșitul războiului a fost la 2.IX.1945, când s-a semnat actul capitulării necondiționate a Japoniei).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău