O delegație oficială a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei din România, într-o vizită de lucru la Chișinău

  • 04 Iulie 2022 17:02
O delegație oficială a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei din România, într-o vizită de lucru la Chișinău

În perioada 3-6 iulie curent, la invitația Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova, o delegație oficială a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei din România, condusă de președintele Dumitru Chiriță, se află într-o vizită de lucru la Chișinău.

Potrivit unui comunicat al ANRE, vizita are drept obiectiv intensificarea cooperării bilaterale, în vederea preluării celor mai bune practici în reglementarea sectorului energetic și implementării standardelor europene în domeniile de responsabilitate, precum și identificarea soluțiilor pentru provocările curente cu care se confruntă Republica Moldova, generate de războiul din Ucraina și instabilitatea regională.

În cadrul primei ședințe comune de lucru, Veaceslav Untila, Director General al ANRE Moldova, a apreciat înalt extinderea colaborării dintre cele două instituții, care este una benefică și care va duce la îmbunătățirea performanțelor și la reglementarea piețelor energetice în conformitate cu cerințele europene. În contextul recentelor evoluții în procesul de obținere a statutului de candidat UE, cooperarea interinstituțională urmează să treacă la un alt nivel calitativ și cu o intensitate sporită.

La rândul său, Dumitru Chiriță, Președinte al ANRE România, a reiterat disponibilitatea și deschiderea părții române pentru oferirea suportului necesar în procesul implementării angajamentelor asumate de Republica Moldova în realizarea deplină a Pachetului III Energetic. Dumitru Chiriță a salutat obținerea de către Republica Moldova a statutului de candidat UE și a estimat că experiența României, care deja a parcurs acest drum, va fi de un real folos.

De asemenea, conducerea ANRE România a adus sincere felicitări colectivului ANRE Moldova cu ocazia împlinirii celor 25 ani de la fondare.

În cadrul discuțiilor, părțile au decis să elaboreze un plan de acțiuni pentru perioada următoare, în baza Programului de Cooperare și Asistență dintre ANRE a Republicii Moldova și ANRE din România.

Experții din România vor participa la mai multe ședințe de lucru unde vor fi luate în discuție prioritățile de cooperare și schimbul de experiență privind reglementarea sectorului energie electrică și regenerabile, reglementarea sectorului gaze naturale, privind activitatea de licențiere, monitorizare și control.

Pe parcursul vizitei delegația ANRE România va avea întrevederi cu conducerea Parlamentului, Guvernului și altor instituții guvernamentale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,54 m/s
Wed
22
Thu
21
Fri
22
Sat
22
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău