O delegație a Comisiei de la Veneția a discutat la Chișinău modificările la sistemul electoral

  • 29 Ianuarie 2018 14:02
0%
00:00:00
00:00:00

O delegație a Comisiei de la Veneția și a Oficiului OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului se află în Republica Moldova pentru a discuta modificările la sistemul electoral. Trecerea la votul mixta provocat proteste ale opoziției și critici din partea instituțiilor europene, în vara anului 2017. 

Experții au avut întâlni cu reprezentanții partidelor politice și ai societății civile, precum și cu membrii Comisiei Electorale Centrale și ai Comisiei pentru formarea circumscripțiilor electorale. Vizita are loc în contextul pregătirii de către Comisia de la Veneția și OSCE a unui aviz comun privind modificarea codului electoral și va fi prezentat la mijlocul lunii martie.

Președintele Parlamentului Andrian Candu, a avut o întrevedere cu reprezentanții misiunii și a declarat că legislația electorală „asigură toate condițiile pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere, corecte și democratice”.

Delegația europeană a avut întâlniri și cu deputații din opoziție. Reprezentantul PLDM Iurie Țap a denunțat modul în care a fost efectuată reforma electorală, atenționând că a fost făcută în favoarea partidelor ce au votat-o, în special a Partidului Democrat și Partidului Socialiștilor.

„Aceste modificări au fost realizate pentru a-și crea o situație de confort la viitoarele alegeri parlamentare. Ele afectează grav democrația pentru că sunt metode netransparente și ilegale.”

În același timp, socialiștii sunt nemulțumiți de faptul că au fost acordate prea puține locuri în Parlament pentru reprezentanții diasporei și locuitorii din stânga Nistrului. Deputatul PSRM Vlad Bătrâncea nu exclude că după alegerile parlamentare or fi efectuate noi modificări.

„În următorul Parlament noi vom reveni la modificarea Codului electoral și probabil vom insista ca Guvernul atunci când creează circumscripțiile electorale să ia în calcul principiul proporționalității. Oamenii trebuie să fie reprezentanți în Parlament proporțional.”

Amintim că, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, Parlamentul de la Chișinău a votat, la 20 iulie anul trecut, sistemul electoral mixt care prevede că jumătate din deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar cealaltă jumătate în circumscripții uninominale, care au fost deja stabilite.Comisia de la Veneția și alte instituții europene, au criticat trecerea la sistemul electoral mixt. Experții au subliniat că proiectul de modificare a sistemului electoral nu poate fi considerat ca fiind susținut printr-un consens larg, așa cum prevedea una din principalele condiții.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău