O companie israeliană va monitoriza zona seismică Vrancea. Cutremurele ar putea fi prezise cu 4 ore înainte

  • 01 Decembrie 2019 11:57
O companie israeliană va monitoriza zona seismică Vrancea. Cutremurele ar putea fi prezise cu 4 ore înainte

O companie israeliană va monitoriza zona seismică Vrancea anul viitor. Instituția susține că poate prezice cutremure cu 4 până la 8 ore înainte, locul și magnitudinea lor.

Tehnologia de care dispune i-ar permite să cerceteze ionosfera - stratul superior al atmosferei - și nu pământul, pentru activitatea de predicție.

Universitatea Politehnică din București este partener al acestui proiect, care își propune să prezică peste 90% din seismele din Vrancea.

Reporter: Următoarele testări ale sistemului de avertizare pentru cutremur vor avea loc simultan în California și România și vor dura aproximativ 6 luni. Universitatea Politehnică din București este instituția de cercetare care va supraveghea funcționarea sistemului în România și va înregistra rezultatele testelor, pentru a proba acuratețea previziunilor.

Profesorul Nathan Blaunstein, șeful echipei de cercetare, spune că ideea acestui sistem a fost lansată în anii '80, însă abia anul trecut a putut fi testată cu succes. Noua tehnologie reușește să decodifice date din ionosfera pământului, o parte atmosferei care este influențată major de modificările produse la nivelul scoarței terestre, modificări care au loc cu mult timp înainte de seism.

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnice, parte a acestui proiect, afirmă că ne aflăm în fața unei premiere internaționale, iar autoritățile statului ar putea să pună în aplicare acest sistem de avertizare seismică în cadrul Sistemului Național RO-ALERT.

Această performanță trebuie să fie transformată, adusă în societate într-un mod inteligent. Patru ore pare un timp suficient de mare să cobori din bloc, să îți salvezi viața; înseamnă însă foarte puțin dacă nu suntem capabili să ne organizăm. Este un timp suficient să închidem reactoarele la Cernavodă. Instituțiile trebuie să creeze un sistem de răspuns eficient, astfel încât acest tip de informații să nu creeze panică, ci din contră, să ne salveze, să ne ajute pe noi toți.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău