O companie americană va produce în România transportoare blindate pentru înzestrarea Armatei Române

  • 18 August 2017 16:51
O companie americană va produce în România transportoare blindate pentru înzestrarea Armatei Române Poză simbol

Guvernul României va semna săptămâna viitoare un memorandum cu compania americană General Dynamics pentru producerea unui transportor blindat 8×8 la Uzina Mecanică București, a declarat ministrul Economiei, Mihai Fifor, citat de Gândul.info.

„Avem un proiect foarte bun, la Moreni, în Dâmbovița, cu Rheinmetall, pentru producerea a unui transportor blindat 8X8. Vă anunț de pe acum că săptămâna viitoare, pe 23 august, semnăm la Guvern un memorandum cu cei de la General Dynamics tot pentru un transportor blindat 8X8, de data aceasta la Uzina Mecanică București. În acest context am dorit să vedem și cele două fabrici de la Ploiești pentru că și aici dorim să aducem o astfel de capacitate pentru a putea să dezvoltăm un proiect, cel puțin pe rachete, în perioada imediat următoare”, a declarat ministrul Economiei, aflat în vizită la Ploiești, notează Calea Europeană.

Discuțiile privind producerea de transportoare sunt purtate atât cu compania americană General Dynamics, cât și cu cea germană Rheinmetall.

Fifor a mai precizat că inițial se va dota Armata Română cu astfel de produse. Potrivit ministrului, după dotările care se vor face pentru Armata Română, „putem ieși și la export cu aceste produse, produse competitive care vor fi românești”.

Compania americană menționată de Mihai Fifor este una dintre cele mai mari din lume, iar în anul 2016 a avut o cifră de afaceri de peste 31 de miliarde de dolari.

Discuțiile privind industria de apărare și înzestrarea armatei au fost lansate într-un context mai larg în care Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat săptămâna trecută Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017-2026, incluzând și angajamentul de alocare a 2% din PIB pentru Apărare. Planul prevede că pentru realizarea acestor programe de înzestrare au fost planificate fonduri multianuale în valoare de 9,8 miliarde euro.

Recent, Ministrul apărării naționale, Adrian Țuțuianu, împreună cu șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, și cu secretarul de stat Florin-Lazăr Vlădică, a avut joi o întrevedere, la sediul MApN, cu o delegație a companiei Elbit Systems, unul dintre cei mai importanți investitori străini în industria românească de apărare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău