O colecție de cămăși vechi cu altiță din patrimoniul a două muzee din Republica Moldova și România a fost prezentată publicului în cadrul unei expoziții

  • 15 Septembrie 2022 11:31
O colecție de cămăși vechi cu altiță din patrimoniul a două muzee din Republica Moldova și România a fost prezentată publicului în cadrul unei expoziții

O colecție de cămăși vechi cu altiță din patrimoniul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală al Moldovei și din cel al Muzeului Național al Țăranului Român din București a fost prezentată publicului în cadrul unei expoziții, în vederea promovării identității culturale românești comune.

Evenimentul are loc în contextului finalizării dosarului Cămășii cu altiță care a fost depus la Comitetul Interguvernamental UNESCO și urmează să fie aprobat până la finele acestui an.

Cămășile sunt făcute din pânză de cânepă sau in, cusute cu fire de lână vopsite în condiții casnice și cu o paletă cromatică pastelată,  care pun în valoare fiecare regiune din România și Rep. Moldova.

Directorul Muzeului Național al Țăranului Român de la București, Virgil Ștefan Nițulescu, a spus pentru Radio România Chișinău că aceasta expoziție arată că avem o istorie și o tradiție comună în realizarea cămășilor cu altiță:

 „Ceea cea am vrut să arătăm prin această expoziție este că patrimoniul cultural românesc este, deși în fond foarte divers, unitar. Sunt foarte multe elemente care pot fi identificate în costumele din zone etnografice românești foarte diferite, mergând din vestul Transilvaniei până în zona Nistrului, și toate acestea constituie un spațiu cultural comun.”, a spus Virgil Ștefan Nițulescu.

Potrivit organizatorilor, cămașa cu altiță a fost și continuă să fie purtată în cadrul practicilor culturale. Acestea sunt realizate conform unor modele tradiționale care arată experiența generațiilor de creatori.

Expoziția va putea fi admirată timp de două săptămâni la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală al Moldovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău