O carte despre o posibilă formă de viață extraterestră detectată în 2017, publicată de un astrofizician de la Universitatea Harvard
-
31 Ianuarie 2021 12:22
În 2017, trecerea unui straniu „bolid” spațial prin Sistemul Solar i-a entuziasmat pe astronomi atât de mult, încât unii dintre ei au văzut în acest eveniment un semnal ce atestă existența vieții extraterestre. Această teză controversată a fost adoptată și de un renumit om de știință, Avi Loeb, profesor de astrofizică la Universitatea Harvard și autor al cărții „Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth”, care a beneficiat joi de o lansare pe plan internațional, informează AFP, citată de Digi24.ro
„Dacă am dreptate, atunci este cea mai mare descoperire din istoria omenirii”, a declarat Avi Loeb, decanul facultății de astronomie din cadrul Universității Harvard, într-un text de promovare care însoțește ediția franceză a acestei cărți, apărută la editura Seuil.
În noul volum, Avi Loeb, specialist în găurile negre din Univers, revine asupra detectării lui Oumuamua, un obiect cosmic în formă de trabuc, care a traversat Sistemul Solar în mare viteză, în octombrie 2017.
Detectat de telescopul Pan-STARRS1 din Hawaii, Oumuamua - care înseamnă „mesager” în limba hawaiiană - avea o lungime de 400 de metri și o lățime de 40 de metri. Viteza lui era atât de mare, încât el nu putea să provină decât din proximitatea unei alte stele: a fost primul obiect detectat care venea dintr-un alt sistem stelar.
După ce a fost inițial inclus în categoria asteroizilor, o echipă de la Agenția Spațială Europeană a ajuns la concluzia că era vorba mai degrabă despre o cometă ejectată dintr-un alt sistem solar.
Însă acea ipoteză nu l-a convis pe Avi Loeb, deoarece teza în cauză nu ar putea să explice, potrivit părerilor sale, accelerația excesivă a obiectului cosmic, forma lui insolită, nici faptul că Oumuamua nu a lăsat în spatele său nicio urmă (de gaze și praf) când a trecut pe lângă Soare.
Avi Loeb își prezintă în noua carte ipotezele despre „acest prim vizitator interstelar identificat vreodată”
Alături de un alt cercetător de la Harvard, Avi Loeb a semnat un articol în revista Astrophysical Journal Letters, în care avansa teoria conform căreia Oumuamua nu putea fi altceva decât o sondă lansată de o civilizație extraterestră.
Articolul a fost însă aspru criticat de mai mulți oameni de știință. În prezent, spune Avi Loeb, „dezbaterile se prelungesc în absența unor dovezi tangibile” și „oricare ar fi concluzia la care am ajunge pe marginea subiectului Oumuamua, suntem forțați să constatăm că el a fost și rămâne până în zilele noastre o anomalie în sine”.
În 272 de pagini, acest fizician americano-israelian își prezintă în noua carte ipotezele despre „acest prim vizitator interstelar identificat vreodată” și „explorează răspunsurile la întrebarea dacă suntem singuri în Univers”, au declarat reprezentanții editurii Seuil.
Avi Loeb regretă totodată „oprobriul aruncat” asupra Universității Harvard și punerea sub semnul întrebării a activităților realizate de SETI, un institut ce grupează mai multe proiecte de cercetare în domeniul inteligenței extraterestre, al cărui sediu se află în California. Avi Loeb pledează și pentru lărgirea câmpului de cercetare, dincolo de căutarea formelor de viață microbiene pe Marte, obiectivul misiunii roverului Perseverance fabricat de NASA, care urmează să asolizeze pe „Planeta Roșie” în data de 18 februarie.
Sursa:Digi24.ro