O „capsulă a timpului” va merge spre Lună. Amintirile unui supraviețuitor al Holocaustului, printre lucrurile trimise în spațiu
-
18 Decembrie 2018 15:30
Oamenii de știință israelieni care se pregătesc să lanseze în 2019 primul vehicul spațial al acestei țări ce va fi trimis pe Lună au prezentat luni o 'capsulă a timpului', care va participa la această călătorie în spațiu, informează AFP.
Capsula timpului, care este considerată o mărturie a omenirii pentru generațiile viitoare, conține trei discuri digitale pe care se află câteva mii de fișiere. Ea a fost plasată în cadrul unei ceremonii speciale în acel vehicul spațial de organizatorii misiunii, îmbrăcați în salopete albe, în uzina în care este pregătit acest program spațial.
Discurile conțin desene realizate de copii, imagini cu simboluri israeliene, precum drapelul național în alb și albastru, cântece israeliene și amintirile unui supraviețuitor al Holocaustului. Discurile vor fi depozitate pe Lună.
Compania israeliană SpaceIL speră să lanseze acest vehicul de 585 de kilograme în februarie 2019, însă data exactă a lansării nu a fost deocamdată fixată.
Dispozitivul va fi trimis în spațiu cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a companiei SpaceX, ce aparține antreprenorului sud-african Elon Musk. Lansarea ar trebui să aibă loc de la baza Cape Canaveral din Statele Unite, iar vehiculul spațial israelian va avea nevoie de o lună și jumătate pentru a ajunge pe Lună.
Proiectul dispune de un buget de aproximativ 95 de milioane de dolari și este finanțat de donatori privați. SpaceIL a încheiat și un parteneriat cu Israel Aerospace Industries, una dintre cele mai mari companii israeliene din domeniul apărării.
Organizatorii afirmă că, în caz de reușită, acesta nu va fi doar primul vehicul spațial israelian care va asoliza pe Lună, ci și primul vehicul spațial privat care va reuși această performanță. Vehiculul a primit numele 'Bereshit' ('Geneză' în limba ebraică, n.r.), în urma unui sondaj realizat pe rețelele de socializare.
El seamănă cu un cazan, susținut de mai multe picioare metalice și cu rezervoare de carburant rotunde, dispus sub platoul central al dispozitivului. Vehiculul spațial este echipat cu un dispozitiv care măsoară câmpul magnetic, cu scopul de a culege date care vor permite oamenilor de știință să înțeleagă mai bine modul în care s-a format Luna. Măsurătorile vor fi partajate cu agenția spațială americană (NASA).
Proiectul a fost demarat în cadrul programului 'Google Lunar XPrize', care a investit 30 de milioane de dolari pentru a îi încuraja pe oamenii de știință și pe antreprenorii din sectorul privat să dezvolte misiuni în jurul Lunii, ce pot fi realizate cu costuri reduse.
În cele din urmă, premiul oferit de Google nu a mai fost atribuit, fapt care nu a împiedicat însă echipa israeliană să își continue proiectul.
Întrebat de jurnaliști în legătură cu faptul că proiectul nu s-a derulat așa cum era prevăzut, Yariv Bash, cofondator al SpaceIL, a precizat că, atunci când programul a fost lansat, organizatorii 'credeau că acesta va dura doi ani, că bugetul va fi mai mic de 10 milioane de dolari și că dispozitivul spațial va cântări mai puțin de cinci kilograme'.
'Și iată-ne acum, opt ani mai târziu, cu un proiect de aproape 100 de milioane de dolari', a adăugat antreprenorul israelian.
sursa: AGERPRES