O boală necunoscută îi transformă pe urșii din SUA în animale prietenoase

  • 04 Aprilie 2021 11:14
O boală necunoscută îi transformă pe urșii din SUA în animale prietenoase

O afecțiune care deocamdată nu a fost numită a fost depistată la mai mulți urși tineri din două state americane, relatează BBC citând Daily Star. Primele cazuri au fost depistate în 2014, iar numărul lor crește rapid. Mai exact, puii de urs pierd orice teamă de oameni și devin foarte prietenoși, având un comportament asemănător câinilor, iar oamenii de știință nu știu deocamdată să explice care este motivul, transmite DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, virusul misterios infectează urșii tineri din statele americane California și Nevada, făcându-i să fie prietenoși cu oamenii. O astfel de întâmplare a fost surprinsă de un bărbat în apropiere de Lacul Tahoe, când un pui de urs s-a urcat pe placa de snowboard, fără să arate că i-ar fi teamă de oameni.

Afecțiunea, despre care medicii veterinari cred că este o formă de encefalită, este însă fatală și a fost comparată cu „virusul zombie” care afectează căprioarele, acestea având un comportament agresiv și necoordonat. 

Deși boala încă nu a afectat multe exemplare, numărul cazurilor în creștere îi îngrijorează pe cei de la Departamentul pentru pești și animale sălbatice din California (CDFW). Cel puțin patru cazuri au fost depistate în acest stat american în ultimul an.

În luna februarie a acestui an, specialiștii CDFW au fost chemați să intervină în cazul unui pui de urs care era prea mic ca să umble singur și care avea un „comportament asemănător câinilor”. Micuțul animal se simțea extrem de confortabil în prezența oamenilor, luând un măr de pe jos pe care l-a mâncat în curtea interioară a unei familii din comitatul El Dorado. Ursulețul nu era însă într-o stare prea bună, deoarece mergea legănat și avea o stare monotonă.

Cauza exactă a acestei afecțiuni nu este deocamdată cunoscută. Urșii afectați au fost analizați, fiind depistați cu câteva virusuri cunoscute, însă niciunul nu cauzează encefalita. 

„În acest moment nu știm ce cauzează encefalita și nu știm care sunt riscurile pe care le-ar putea cauza altor animale”, a spus Brandon Munk, medic veterinar.

Veterinarii nu pot deocamdată să facă o legătură între această boală și „virusul zombie” de la căprioare sau dacă această afecțiune reprezintă vreun pericol pentru oameni sau alte animale.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău